BRABANTS DAGBLAD
Tim Durlinger

Tekenaar Dick Bruna in de adelstand verheven

7 okt 1997

Dick Birma is gisteren in Het Land van Ooit uitgeroepen tot Baron van Ooit. En hoewel hij al de negende baron is in het Drunense attractiepark, vindt de 70-jarige tekenaar van Nijntje zijn benoeming een grote eer.


Voor het eerst op bezoek zijn in het Drunense attractiepark Het Land van Ooit en meteen uitgeroepen worden tot Baron van Ooit. Het overkwam gisteren tekenaar Dick Bruna. Maar de adelijke titel van het land waar kinderen de baas zijn, kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen. Met zijn creatie Nijntje, het aandoenlijke konijntje waarvan wereldwijd zo'n 80 miljoen boeken zijn verkocht, heeft de onlangs 70 geworden Bruna zich een plaats in de kinderharten veroverd. In Drunen waren ze dan ook behoorlijk verguld met zijn komst.

Maar ook Dick Bruna zelf was vervuld met trots. Hij is namelijk de negende Baron van Ooit en staat nu in een rijtje met onder anderen Herman van Veen, Peter Jan Rens, Urbanus en Olga Havel. "Ik vind het een eer daarbij te horen. Bovendien ben ik nog nooit in de adelstand verheven", glunderde de 'vader van Nijntje', die al wel eens de ridderorde van Oranje-Nassau mocht ontvangen.

Nadat hij met veel ceremonie door de gouverneur van het park tot baron was geslagen en de bijbehorende helm en visitekaartjes had ontvangen, onthulde Bruna de 'baronale zetel'. Een stoel waarop je, zo wil de traditie, niet kunt zitten en waarvan er nu dus negen in het park staan. Dit exemplaar was vervaardigd van een soort tulpenbladeren, waarachter Nijntje half schuilging.

Vakantie

Na afloop van de plechtigheid vertelde de nieuwbakken baron hoe hij 42 jaar geleden op het idee voor Nijntje kwam. Tijdens een vakantie met zijn vrouw en oudste zoon in Eg- mond aan Zee, zagen ze achter hun huis een konijntje rennen: "Natuurlijk moest ik mijn zoontje daarover voor het slapen gaan een verhaaltje vertellen. Daarna heb ik dat beeld op papier gezet." Hoewel het dus zijn eerste bezoek aan het Land van Ooit was, volgt zondag het tweede al.
Komend weekeinde wordt, hoe toevallig, in het park het Bruna Kinderboekenfeest .

Ook maakt een levende Nijntje haar opwachting. Zij zal overigens niet de plaats innemen van Alfred J.Kwak, de eend van Hermanvan Veen die een thuis heeft gevonden in Het Land van Ooit. "Het wordt een eenmalig optreden van Nijntje", verzekert Dick Bruna.Tim Durlinger