LIMBURGS DAGBLAD

Herman van Veen maakt cd met Rosenberg Trio

7 sep 1999

Herman van Veen is dezer dagen een gekweld man. De (unaniem) vernietigende kritiek afgelopen week op zijn sprookjesfilm Nachtvlinder heeft de cabaretier een fikse knauw bezorgd. "Dit spoel je niet even onder de douche van je af. Zeker niet als recensenten op de man spelen. Vooraf word je door hen de hemel ingeschreven om vervolgens even snel uit diezelfde hemel weggetrapt te worden. Het is zo'n tragische polemiek. Nee, m'n gemoedstoestand zal de komende tijd niet al te vrolijkzijn."

Maar goed nieuws is er ˇˇk: behalve een film, heeft Van Veen namelijk het voorbije jaar ook een nieuwe cd gemaakt. Je zoenen zijn zoeter dan is het resultaat van de samenwerking tussen Van Veen en het vermaarde The Rosenberg Trio.
Een samenwerking die volgens zanger/violist/tekstdichter Van Veen het best te typeren is als een hervonden jeugdliefde. "In mijn studententijd was ik helemaal weg van Jiddische muziek. Die belangstelling voor die muziek is nadien natuurlijk nooit helemaal verdwenen, maar ineens weer opgelaaid toen ik twee jaar geleden moest optreden in het Concertgebouw in Amsterdam.

Terwijl ik me in m'n kleedkamer voorbereidde voor een optreden na de pauze, hoorde ik in de gang de melancholische klanken die mij ooit zo in vervoering brachten. Bleken het de jongens van het Rosenberg Trio te zijn die voor de pauze een optreden hadden. Die avond is het plan ontstaan voor een gezamenlijke cd. "

Om de cd Je zoenen zijn zoeter dan, die in een Nederlandse, Engelse, Franse en Duitse versie is uitgekomen, te promoten, gaat Van Veen met het trio op tournee. Behalve optredens in Nederland, staan op de tourlijst ook optredens gepland in Duitsland, Luxemburg, BelgiŰ, Frankrijk, China en de Verenigde Staten.