Dagblad Rijn en Gouwe

Vara strikt Herman van Veen

7 sept 1989

HILVERSUM - Herman van Veen, die ooit bij de Vara begon maar later werkte voor Avro, KRO en Veronica, heeft een exclusief contract gesloten met de Vara-televisie. Dat betekent niet alleen dat zijn theatershows daar het komende tv-seizoen zijn te zien, maar ook de grote tekenfilmserie Alfred J. Kwak. Deze serie, 52 afleveringen van 25 minuten, is het grootste animatieproject dat ooit in Europa is geproduceerd en de duurste serie ooit in Nederland voorbereid. De kosten van Alfred J. Kwak bedragen 36 miljoen gulden. De Vara, die de reeks met ingang van 24 december gaat uitzenden, betaalt 1,9 miljoen.


De serie is een co-produktie van Telecable Benelux TV, Vara, ZDF (Duitsland), het Spaanse TVE, en TV Tokyo. De reeks is inmiddels al verkocht aan Frankrijk, ItaliŽ en de Scandinavische landen.

In de serie, die door het 150 man sterke personeel van Telecable in Japan wordt getekend, komen ongeveer 260 verschillende personages voor. Ze zijn ontworpen door de Duitsers Harald Siepermann en Hans Bacher, die ook tekenden voor Who framed Roger Rabbit van Steven Spielberg. De muziek is van Herman van Veen en Erik v.d. Wurff.

Zestig procent van de kosten wordt gedekt door de coproducenten. Het resterende bedrag is het risico van het Amsterdamse bedrijf Telecable Benelux. Directeur Dennis Livson verwacht de kosten er uit te krijgen door verkoop aan onder andere Amerika. "Het moet de eerste keer zijn dat een Europees succes aan Amerika verkocht wordt."

Volgens Livson is Alfred J. Kwak de grootste produktie die ooit in Nederland is voorbereid. Elke aflevering bevat een door Herman van Veen gezongen lied. Er zitten verwijzingen in naar milieubescherming, apartheid, drugs, enzovoort. In de reeks zijn de stemmen van tenminste dertig Nederlandse acteurs te horen. Ook dat verschilt met voorgaande tekenfilmseries, waarin niet meer dan 5 tot 6 stemmen te horen waren.

Producent Livson maakt van Alfred J. Kwak ook een aantal specials en wellicht nog een bioscoopfilm.
Hij zegt de rechten bijtijds te hebben gekocht, want ook het Amerikaanse Disney-concern zou grote belangstelling gehad hebben voor de avontuurlijke eend Alfred J. Kwak.