het Parool
Marike Wouters

'Kinderen vinden het leuk als je gemeen bent"

7 juni 2011

Alfred Jodocus Kwak gaat het theater in. Vanaf 14 juni is de voorstelling Vader van Herman van Veen te zien in DeLaMar. De missie: overtuigen dat trekvogels niet gevaarlijker zijn dan watervogels. De acteurs stellen zich voor. Vandaag: Mark Haayema.


Waarom doe je mee aan deze voorstelling?
"Allereerst vind ik het interessant om met Herman van Veen te werken. Daarbij is Alfred Jodocus Kwak mijn held. Ik keek er vroeger altijd naar. Soms vond ik het ook best spannend. Vooral de scènes met Dolf de Kraai. Het is een onvoorspelbaar dier."
"Ik vind het te gek dat we dit verhaal nu verder mogen vertellen. Ik heb bij Sesamstraat als poppenspeler gewerkt. Hier kijk je ook als volwassene je eigen vertrouwde kinderwereld in. Een vreemde gewaarwording."

Wat vind je leuk aan je rol als rat?
"Ik ben de gemene domme clown. Kinderen vinden je leuk als je gemeen bent. Wij zijn als ratten het kwaad en dat zien zij direct."

Kan een theatervoorstelling de samenleving verbeteren?
"Absoluut. Vooral bij kinderen dan. Er ontstaat op het toneel een magie. Ze gaan mee met een verhaal dat wordt verteld. Ze zien mij als rat, omdat wordt gezegd dat ik een rat ben. En dat zonder special effects."
"In het theater kun je rustig een verhaal overbrengen en ondertussen ook nog een boodschap meegeven. Als je in onze voorstelling hoort over de apartheid en ziet dat Winnie, de vrouw van Alfred, het land uit moet van Dolf de Kraai, vind je dat als kind hartstikke stom. Kinderen krijgen op deze manier ook wat van politiek mee."

Ben je opgegroeid met Alfred Jodocus Kwak?
"Ja. De serie kwam volgens mij elk weekend op de televisie. We keken dan met het hele gezin. Het hoorde een beetje bij het ontbijt."

Wat zijn jouw dromen als jonge performer?
"Ik moet zeggen dat al vele dromen zijn uitgekomen. Werken bij Sesamstraat was een droom. Ik wilde ook heel graag in musicals spelen en het afgelopen jaar speelde ik in Ja zuster, nee zuster. Vorig jaar heb ik de kinder-cd Lalalala geschreven, die is ingezongen door onder anderen Simone Kleinsma."
"In oktober breng ik mijn kinderboek De held van alle helden uit, tijdens de Kinderboekenweek. De opbrengst van de cd en het boekje gaat naar de stichting De Upside van Down. Ik denk dat veel. dromen waar te maken zijn, maar er is altijd plaats voor nieuwe dromen. Die zal ik altijd houden."MARIKE WOUTERS