Nieuws vd Dag
HENK TEN BERGE

BIO

7 apr 1995

Zo. Herman van Veen ook al weer vijftig, net als de vrede. En dat moet gevierd worden. Met een,,Special". De tv als geschiedschrijver en naslagwerk. Het was amusant. Jammer alleen dat het helemaal in eigen beheer werd gemaakt en dat sluit kritische benadering en wat verdieping uit. Het gaat dan net als bij schrijvers van dagboeken en auto-biografieŽn: Ze geven prijs wat ze kwijt willen en rangschikken de feiten naar eigen believen. De lezer of het publiek wordt altijd gemanipuleerd.


Zo'n documentaire serie, die de geschiedenis van Nederland sinds 1945 wil weergeven, is dan autonomer en presenteert regelmatig opzienbarende onthullingen en personen. De gynaecoloog Van Soest bijvoorbeeld uit de tijd dat er voor abortus nog gevochten en gedemonstreerd moest worden. Hij was een van de eersten die het aandurfden, maar werd veroordeeld, zeven maanden geschorst, gegispt door politici, die fel ageerden in de Kamer. Maar hij werd wel gevraagd te helpen bij dochters van vermaarde politici. En bij vriendinnen van burgemeesters op de Veluwe. En bij katholieke geestelijken.

En door een collega die hem eerst kritiseerde en later hoogleraar werd. Nee, hij noemde geen namen. Jammer, denk je dan. Niet uit sensatiezucht. Maar het levert bewijskracht. Als dokter Van Soest nou eens zijn autobiografie schreef, compleet met die namen.... Dat zou een bestseller worden.

Zo (in)consequent zijn we ook wel weer.HENK TEN BERGE