Amersfoortse Courant
E.O.

Herman van Veen: grandioos succes

7 maart 1975

AMERSFOORT — Met een ongelofelijk goed verzorgde show heeft Herman van Veen gisteravond in het Grand Theater de harten van de Keifdestedelingen gestolen. Het programma, ontlokte na afloop de uitverkochte zaal een langdurige staande ovatie die duidelijk niet alleen uit beleefdheid jegens de artiest was.
En terecht, want Van Veen zorgde voor een rijk gevarierd stuk vakwerk, met liedjes, gedichten,, diepgaande verhalen en nonsens.Zijn begeleiding wist aan het hele gebeuren een extra push te gevenn, met name de organist toonde keer op keer zijn veelzijdigheid.
De liedjes van Van Veen zijn zo langzamerhand in Nederland een begrip geworden, iets wat hij gisteravond nog eens extra onderstreepte met nummers als bijvoorbeeld Oma Loui.se. Zijn gesproken teksten verdienen de volle aandacht, een stuk als „Toen God na heel lang aarzelzelen weer eens naar huis ging" steekt met kop en schouders uit boven de grauwe eenheidspot die tegenwoordig vaak op de planken te beluisteren valt.

Herman van Veen is in staat teksten te schrijven waar menige oudere rot in het vak een puntje aan kan zuigen. Hoogst zelden vervalt hij in het gewone stramien van flauwe woordspelingen en| dubbelzinnigheden, iets waar vele collega's zich dikwijls schuldig aan maken.
Een ding moet Van Veen echter maar niet te vaak doen: het declameren van eigen dichtwerk. Weet hij andere programmaonderdelen te relativeren, hij brengt zijn dichtsels of zijn leven ervan afhangt. Het lijkt wel of hij dan na elke regel in spanning afwacht hoe het hoorgeeerd publiek zal reageren.
Dat laatste gaat hem niet zo best af. De kracht van zijn optreden ligt mijns inziens onder meer in het feit dat Van Veen zich meestal slechts weinig of niets aantrekt van het publiek en het lijkt alsof hij strikt voor zijn eigen lol bezig is. De toeschouwers raken daar meestal zo van onder de indruk dat hij zich verder van alles kan veroorloven op de bühne: hoe gekker hoe beter, de mensen accepteren het zonder meer.

Dat hij daarmee bereikt dat sommige mensen hem een pedante kerel vinden komt zijn image als niet-commerciieiel artiest alleen maar ten goede. In hoeverre dat werkelijk zo is laat ik graag in het midden gezien het enorme vakmanschap waarover deze man beschikt. Dat vakmanschap en de buitengewoon goede belichting zorden ervoor dat dit optreden een grandioos succes was.E. O.