DE GELDERLANDER
GEERT WILLEMS

Weer prijs voor Shaffy in Nederlands weekeinde

7 mrt 2003

Wie dit weekeinde op Radio 2 afstemt, krijgt hoogstwaarschijnlijk een vaderlands lied te horen. De Hilversumse zender houdt voor de vijfde keer in successie het Weekeinde van het Nederlandse Lied met dit keer een hoofdrol voor Ramses Shaffy. De zanger/ acteur krijgt zondag de Radio 2 Zendtijdprijs uitgereikt tijdens een drie uur durende galavoorstelling in Theater Carré, waar artiesten als Acda & De Munnik, Thé Lau en Xander de Buisonjé zijn nummers vertolken. De show is uiteraard op Radio 2 te volgen. Shaffy krijgt de prijs voor zijn hele oeuvre. Eerder viel Boudewijn de Groot, Rob de Nijs en Herman van Veen die eer te beurt.


Voor Ramses is de Zendtijdprijs het zoveelste eerbetoon binnen korte tijd. Eigenlijk was de Radio 2- en Conamus-onderscheiding de eerste in de rij: al in juli vorig jaar werd aangekondigd dat Shaffy de prijs zou krijgen. Daarna kreeg hij de Blijvend Applaus Prijs voor zijn theaterwerk en de zilveren medaille van de stad Amsterdam, ook werd hij koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De documentaire Ramses kreeg bovendien een Gouden Kalf.

Op het Gala van het Nederlandse Lied zal Herman van Veen de prijs uitreiken. Ook zal hij Shaffy's grootste hit Sammy vertolken. "Zag hem voor het eerst optreden in Scheveningen met Shaffy Chantant, was negentien of twintig", zegt Van Veen over zijn idool. "Ben naar huis gegaan met een lichtje van binnen wat hij had aangedaan." Thé Lau brengt Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder en Xander de Buisonjé zingt We zullen doorgaan. Bij het klassieke Pastorale wordt Liesbeth List bijgestaan door Boudewijn de Groot. Pastorale is ook een van de kanshebbers voor een nummer 1-notering in de Nederlandstalige Top 50, die zaterdagmiddag wordt uitgezonden. Samen van Over de muur van Klein Orkest en Het dorp van Wim Sonneveld staat het Shaffy-nummer al jaren bovenaan de erelijst, die door de luisteraars van Radio 2 wordt samengesteld.

Het weekeinde van het Nederlandstalige Lied begint vanavond al met het programma BNN For Live. Presentator Eric Corton laat enkele memorabele live-opnamen horen van Doe Maar, waaronder Pa, De Bom en Is dit alles? Vanaf dan staan alle uitzendingen van het weekeinde in het teken van het Nederlandse Lied."En dan gaat het vooral om het 'betere' lied", aldus Paul West- geest van Radio 2. "Frans Bauer zullen we niet zo snel draaien."

In Spijkers met Koppen op zaterdagmiddag is Raymond van 't Groenewoud te gast.
Zelfs het aloude Adres onbekend is aangepast. Journalist Bas Steman, die een biografie over Ra- mes Shaffy schreef, gaat op zoek naar foto's, oude boeken en platen van Ramses. Luisteraars kunnen persoonlijke verhalen over de zanger kwijt. Zanger Jeroen Zijlstra, die optreedt tijdens het gala, probeert in de uitzending een oude liefde terug te vinden. Goód old Frits Spits maakt na afloop van het gala - zondagmiddag om 17.00 uur - een monumentale trip langs Nederlandstalige albums. Paul Westgeest: "Hij doet dat op de zijn bekende wijze, zoals hij ooit zijn dagelijkse Avondspits zo populair maakte: hij presenteert de naar zijn smaak lekkerste nummers en weet luisteraars daar enthousiast voor te maken. Ook praat hij de nummers en albums op onnavolgbare wijze aan elkaar."

Op de slotavond van het weekeinde is er veel aandacht voor het zingen in dialect en streektaal. Bij Uitgelicht is de Drentse zanger Daniël Lohues te gast. Hylco Span ontvangt in Volgspot de Limburgstalige bard Gé Reinders.

Het Weekeinde van het Nederlandse Lied op Radio 2, van vrijdag 22.00 uur tot zondagnacht 1.00 uur).
GEERT WILLEMS