de Volkskrant

VLAANDEREN VOOR KRISTUS EN VAN VEEN

7 februari 1986
Vlaanderen zingt, maar niet zonder knarsetanden. Dat blijkt uit de aankondiging van het Vlaams Nationaal Zangfeest, een massale zangmanifestatie onder auspiciën van het (Belgische) Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ), die eind april voor de 49ste keer in Antwerpen wordt georganiseerd. Dat het geknars vooral van politieke aard is valt op te maken uit het ANZ-blad van februari.


Daarin is namelijk niet slechts sprake van de „gouden kelen van de Vlaamse jeugd", maar worden ook bittere herinneringen opgehaald aan de „schandpalen en duimschroeven, kerkers en brandstapels" waarmee het Vlaamse volk jarenlang (door de Franstaligen) werd geknecht. Aan de onderdrukking is nóg geen eind gekomen, meent het blad:
„zolang ónze mensen, óns grondgebied, ónze centen niet geheel in Vlaamse handen zijn, blijven wij een verminkt volk." Het motto van het aanstaande zangfeest, de 25.000 deelnemers alvast ter inspiratie aangeboden, luidt dan ook:
„Geen vreemden tot heersers in 't land." Vorig jaar was dat „Tot statig als een eik ons volk herbloeit."

Niet verwonderlijk dus dat het ANZ-blad in een moeite door reclame maakt voor de Guldensporenviering en de IJzerbedevaart, de jaarlijkse bijeenkomst te Diksmuide, waarbij alles wat vroom en vaandelzwaaiend is zich verzamelt onder de leuze Alles voor Vlaanderen. Vlaanderen voor Kristus.
Minder begrijpelijk is echter dat in hetzelfde programma-overzicht ook de naam van Herman van Veen opduikt; van 23 mei tot 7 juni treedt hij op in het cultureel centrum in Antwerpen. Wat doet Van Veen in ANZ-kringen? Harlekijn, . Van Veens impresariaat, beantwoordt die vraag met een diepe zucht: „Ojé, daar gaan we weer. Iedereen associeert het ANZ met dat jaarlijks feest, maar ze doen veel meer dan dat.

Het ANZ heeft grote ervaring in het organiseren van festivals en concerten.