Nieuwe Apeldoornse Courant
J. VAN DER KLEIJ

De beste van allemaal

Herman van Veen weer imposant

7 februari 1970

De eerste keer overwegend vrolijk, de tweede keer wat aan de melancholieke kant, maar de derde keer in Apeldoorn 'gisteravond in een goed, met vooral veel jeugdig publiek gevuld Orpheus) was ie 't helemaal, Herman van Veen. Het betekende weliswaar voor de zoveelste maal de Drie Schuimtamboers en Suzanne en de routine kwam af en toe heel even om het hoekje kijken, maar Herman van Veen heeft dan altijd weer genoeg tegenwoordigheid van geest om de zaak weer om te buigen naar iets nieuws, goed gek of goed ernstig.


Degenen die hem voor de eerste keer in levenden lijve zagen en hoorden, kunnen echter nauwelijks meer geďmponeerd zijn dan Uw beroepsrecensent. Want de Herman van Veen, de complete Harlekijn dus zoals die gisteravond in Apeldoorn optrad is niet langer alleen maar de meest begaafde en meest veelzijdige van onze jongere kleinkunstenaars (zie onze voorbeschouwing van donderdag; „Waar blijft de tijd?"!); maar de meest veelzijdige en begaafd van allemaal.

En hij lijkt zijn top nog lang niet te hebben bereikt. Want het kermisnummer dat als uitsmijter fungeerde (met veel lawaai en veel projecties en lichteffecten) en dat als zodanig veel in druk maakte, was alvast een veelbelovend voorproefje van de nieuwe shov waarmee hij dit. najaar hoopt te starten Bovendien komt er volgende maand een nieuwe elpee van hem uit met nieuwe chansons en eigen gedichten.

Degenen die het evenement van gisteravond hebben gemist (misschien wel het grootste kleinkunstevenement in de bijna vijf jaar dat Orpheus bestaat) kunnen in april nog een pleister op de wonde krijgen, want dan begint een tv-serie. samengesteld uit gedeelten van deze oude show. Maar ja, dat is slechts televisie..../ J. VAN DER KLEIJ.