DAGBLAD VAN ALMERE

"Ik ben slechts een passant'

Herman van Veen centraal in Andersdenkenden

6 dec 2000

HILVERSUM - Herman van Veen maakte onlangs In Carré zijn 'schrikkeljaar' vol. Voor de 366ste keer stond hij op de planken van het Amsterdamse theater. De KRO ZENDT VRIJDAG (NEDERLAND 1,21.00 UUR) HOOGTEPUNTEN VAN DIE VOORSTELLING UIT. IN HET RADIO 5-PROGRAMMA ANDERSDENKENDEN IS VANavond al een interview met Van Veen te horen.


Presentator Gerard Klaasen kijkt met de kleinkunstenaar die al 32 jaar optreedt, uitgebreid terug op zijn lange carrière. Op zijn hoogte- en dieptepunten en op zijn recente show. "Ik ben slechts een passant, een zanger die van stad naar stad trekt."

Ven Veens nieuwste theatershow is wederom een uitzonderlijke balans tussen muziek, gesproken woord, visie en absurdie. Met gemak schakelt hij over van een Boliviaanse panfluitspeler naar een Zuid-Afrikaan. "Ik ben een heel 'licht' mens, die wel grimmig over van alles nadenkt. Maar mijn soort benadering van het leven is een lichte", zegt Van Veen daarover. Hij blijft daarnaast wel een reisleider. "Ja, maar wij moeten niet vergeten dat ü gekozen hebt om dat te zien. De code is: u komt, blijkbaar, ik doe dat, blijkbaar, wij vinden dat samen mooi, vertrekken en gaan naar huis met een verhaal. En als ik dan weer terugkom, is dat verhaal blijkbaar zo interessant dat u bent teruggekomen."

Van Veen, 'slechts 55', noemt de gedachte dat je je als artiest moet vernieuwen 'flauwekul'. "Het woord vernieuwen zou misschien niet moeten bestaan. Verandering wel. Ik ben verandrerd,omdat ik geweldig veel ervaring heb opgedaan en vorm heb gegeven. Vernieuwing, daar geloof ik niet in. De constante is: sterven. Dat je weet dat dit afloopt." Grootse plannen maken voor de toekomst doet hij niet. "Ik heb geleerd zonder verwachtingen te leven. Verwachtingen staan je in de weg. Verwachtingen genereren teleurstellingen.

Ik heb langzamerhand geleerd dat je niet een plan kunt maken, want als je een plan maakt ben je bezig met het invullen van het plan dat je hebt gemaakt.

Ik ben eenvoudig een vader die zingt."MEDIAREDACTIE