Utrechts Nieuwsblad

Alfred J. Kwak helpt Herman van Veen de kerstdagen door

6 nov 2002

Herman van Veen gaat na 25 jaar opnieuw het theater in met Alfred Jodocus Kwak. De voorstelling is alleen te zien in de Leidse Schouwburg. Van Veen is daarmee van 13 t/m 30 december de vaste bespeler van dit theater.
Op de persbijeenkomst in de Leidse Schouwburg lichtte Herman van Veen (57) zijn plannen toe. "Mijn ouders zijn allebei overleden", verklaarde hij. "De eerste kerst daarna was erg moeilijk. Je zit toch tegen twee lege stoelen aan te kijken. Ik heb dus naar een mogelijkheid gezocht om het kerst diner te vermijden. Daarom ga ik iets leuks doen."

Zijn keuze viel op de Leidse Schouwburg. "Ik heb er zeker twintig jaar niet gespeeld, terwijl het toch zo'n alleraardigst theater is. Het is een prachtige plek om kinderen met theater te laten kennismaken."

De voostelling "Verboden te lachen" richt zich op iedereen van 7 tot 107 jaar. Herman van Veen treeedt in de productie op als verteller. Hij wordt ondersteund door een vijftal muzikanten. Alfred wordt gespeeld door Lilja Hermansdötter. "Zij is nog familie van Björk," weet Van Veen.

De eend ontstond in 1977 toen herman van Veen op verzoek van het Residentie Orkest een symfonisch sprookje schreef. Op dat moment besefte hij nog niet dat Alfred een eigen leven zou gaan leiden. De eend werd hoofdrolspeler in boeken, op cd's, in theatervoorstellingen, in stripalbums en in tekenfilms. "Van Stockholm tot Kaapstad kennen ze hem", zegt Van Veen. "Toch heb ik hem na de tournee in 1977 die onder meer langs Hamburg, Berlijn en Wenen voerde, nooit meer live on stage gebracht. Ik verheug me er heel erg op."

De voorstelling wordt op beide kerstdagen en op Oudejaarsdag integraal op tv uitgezonden door de regionale zender TVWest. De opnamen worden later gebruikt voor een dvd. Dat is een medium waarover Herman van Veen zeer enthousiast is. Hij hield gisteren in Leiden twee dvd's ten doop: "Ik zit 25 (35, CJ) jaar in het vak en het is mij nog nooit gelukt een voortstelling integraal op tv te krijgen. Met dvd kan dat wel. Ik heb twee jaar geleden zeven weken in Carré gestaan en iedereen kan die voorstelling nu thuis helemaal op zijn gemak bekijken of de liedjes eruit filteren die hij mooi vindt. Op de dvd "in vogelvlucht" staan de hoogtepunten uit mijn carrière. Van de gelijknamige cd zijn 1,1 miljoen exemplaren verkocht: dus daar moet behoefte aan zijn."