LEIDSCH DAGBLAD
Theo de With

Herman van Veen met Alfred Jodocus Kwak twintig keer in Leidse Schouwburg

6 nov 2002

LEIDEN - Na 25 jaar gaat Herman van Veen opnieuw het theater in met Alfred Jodocus Kwak. De voorstelling is alleen te zien in de Leidse Schouwburg. Van Veen is daarmee van 13 tot en met 20 december de vaste bespeler van dit theater, dat voor het eerst in zijn 300-jarige geschiedenis met de kerstdagen geopend is.


Op een persbijeenkomst in de Leidse Schouwburg lichtte Herman van Veen (57) gistermiddag zijn plannen toe. "Mijn ouders zijn allebei overleden", verklaarde hij. "De eerste kerst daarna was erg moeilijk. Je zit toch tegen twee lege stoelen aan te kijken. Ik heb dus naar een mogelijkheid gezocht om het kerstdiner te vermijden. Daarom ga ik iets leuks doen." Zijn keuze viel op de Leidse Schouwburg. "Ik heb er zeker twintig jaar niet gespeeld, terwijl het toch zo'n alleraardigst theater is.
Het is een prachtige plek om kinderen kennis met theater te laten maken." De voorstelling Verboden te lachen' richt zich op iedereen van 7 tot 107 jaar. Herman van Veen treedt in de productie op als verteller. Hij wordt ondersteund door een vijftal muzikanten. Alfred Jodocus Kwak wordt gespeeld door Lilja Hermannsdóttir. "Zij is nog familie van Björk", weet Van Veen. De eend ontstond in 1977 toen Herman van Veen op verzoek van het Residentie Orkest een symfonisch sprookje schreef. Op dat moment besefte hij nog niet dat Alfred een eigen leven zou gaan leiden. De eend werd hoofdrolspeler in boeken, op cd's, in theatervoorstellingen, in stripalbums en in tekenfilms. "Van Stockholm tot Kaapstad kennen ze hem", zegt Van Veen. "Toch heb ik hem na de tournee in 1977 die onder meer langs Hamburg, Berlijn en Wenen voerde, nooit meer live on stage gebracht. Ik verheug me ér heel erg op."

De kaartverkoop is inmiddels begonnen en loopt volgens een woordvoerster van de schouwburg volgens verwachting. De voorstelling wordt op beide kerstdagen en op oud-jaarsdag integraal op televisie uitgezonden door TV West. De opnamen worden later gebruikt voor een dvd. Dat is een medium waarover Herman van Veen zeer enthousiast is. Hij hield gisteren in Leiden ook twee nieuwe dvd's ten doop: 'ln Vogelvlucht' en 'Carré 2000'.

"Ik zit 25 jaar in het vak en het is mij nog nooit gelukt een voorstelling integraal op tv te krijgen. Omroepen zijn daar huiverig voor. Met dvd kan dat wel. Ik heb twee jaar geleden zeven weken in Carré gestaan, en iedereen kan die voorstelling nu thuis helemaal op zijn gemak bekijken of de liedjes eruit filteren die hij mooi vindt. Op de dvd 'ln Vogelvlucht' staan de hoogtepunten uit mijn carrière. Van de gelijknamige cd zijn 1,1 miljoen exemplaren verkocht; dus daar moet behoefte aan zijn."

'Verboden te lachen, een verhaal van Alfred'" J. Kwak', Herman van Veen e.a., 13 t/m 30 december, Leidse Schouwburg. Reserveren via tel. 071-5131943.Theo de With