DAGBLAD RIVIERENLAND

Kunstkop

6 okt 1999

Wie het breed heeft laat het breed hangen en daarom hebben wij maar liefst twee televisiegidsen. Natuurlijk die ene van Nederlands meest geklede omroep maar daarbij ook nog de Mikro gids. En die laatste geeft sedert enige tijd een beoordeling aan speelfilms. Hoe meer sterretjes, des te meer aangeraden. Daar valt een leuke trend in te bespeuren. Nagenoeg iedere film van net na de Tweede Wereldoorlog tot pak hem weg 1965 krijgt steevast een complete sterrenhemel toebedeeld. En dat zijn dus allemaal films waarin de acteurs met van die overspannen smoelwerken en muurvast achterover geplakt haar, hoogst slaapverwekkende want ellenlange dialogen hebben. Actie nul komma nul, sensatie niemendal.


Hoogstwaarschijnlijk heeft de KRO een reeds lang gepensioneerde filmcriticus gestrikt om voor een appel en een ei sterretjes uit te delen. Ik schrijf dit om de arme Herman van Veen een hart onder de riem te steken. Want als deze trend zich doorzet, komt zijn Nachtvlinder ooit, anno 2030 of zo, vast en zeker nog eens in een gunstig gesternte te staan. Guttegut, wat hebben de ter zake kundigen hun best gedaan om die film af te fakkelen.

RTL 5 besteedde er zelfs een heel programma aan. Wie Denkt Herman van Veen Wel Dat Hij Is? Waarin goeroe Goderie nog eens benadrukte hoeveel ellendige jeuk hij kreeg van al dat geiten-wollensokken-Oibibio gedoe. Flinterdunne kritiek van een behoorlijk zelfingenomen semi specialist die beter zou moeten weten. Wat had hij dan verwacht? Keiharde actie? Ramses Shaffy die met een Uzi dood en verderf zaait in Purmerend? Iedereen die Herman van Veen een beetjč kent, weet dat de man een onverbeterlijke romanticus is die sprookjes soms aantrekkelijker vindt dan de werkelijkheid.

En dus is het niet zo verwonderlijk wanneer een film van zijn hand geen Speed 3 of Rambo 27 wordt. Je kunt ervan houden of niet, dat is een ander verhaal, maar zelfs een gevierde ster als Robin Williams schitterde in een flink aantal films die vanuit eenzelfde, ietwat zweverige, optiek gemaakt zijn. En daar werd heel wat minder badinerend over gesproken. Van Veen zou zich moeten beperken tot mooie liedjes was het meest gehoorde advies. Nederland op zijn smalst.
Want oeioei als je je nek uitsteekt. Dan zou je weleens met je kop boven het maaiveld uit kunnen komen!

En dus staan de calvinistische cultuurbewakers in drommen klaar om met de botte bijl orde op zaken te stellen. En daar krijg ik ellendige jeuk van.