ALKMAARSCHE COURANT
RENS MULLER

Herman van Veen vindt zijn jeugdliefde terug bij The Rosenberg Trio

6 sep 1999

LAREN - Herman van Veen is dezer dagen een gekweld man. De unaniem vernietigende kritiek afgelopen week op zijn sprookjesfilm 'Nachtvlinder' heeft de cabaretier een fikse knauw bezorgd. "Dit spoel je niet even onder de douche van je af. Zeker niet als recensenten op de man spelen."


"Vooraf word je door hen de hemel ingeschreven om vervolgens even snel uit diezelfde hemel weggetrapt te worden. Eerst worden m'n filmplannen toegejuicht, daarna wordt er gezegd dat Van Veen zich vooral bij z'n leest moet houden en maar weer liedjes moet maken. Het is zo'n tragische polemiek. Nee, m'n gemoedstoestand zal de komende tijd niet al te vrolijk zijn." Maar goed nieuws is er ˇˇk: hij kreeg de afgelopen week een Edison en hij presenteerde een nieuwe cd. 'Je zoenen zijn zoeter dan' is het resultaat van de samenwerking tussen Van Veen en het vermaarde The Rosenberg Trio.

Jeugdliefde

Een samenwerking die volgens zanger/violist/tekstdichter Van Veen het best te typeren is als een hervonden jeugdliefde. "In mijn studententijd was ik helemaal weg van Jiddische muziek. Met een studiegenoot als Laurens van Rooijen deelde ik indertijd die interesse. In ons Trio Omega speelden we niet anders dan Jiddisch. Die belangstelling voor die muziek is nadien natuurlijk nooit helemaal verdwenen, maar is ineens weer opgelaaid toen ik twee jaar geleden moest optreden in het Concertgebouw in Amsterdam."

"Terwijl ik me in m'n kleedkamer voorbereidde voor een optreden na de pauze, hoorde ik in de gang de melancholische klanken die mij ooit zo in vervoering brachten. Bleken het de jongens van het Rosenberg Trio te zijn die voor de pauze een optreden hadden. Die avond zijn we makkers geworden en is het plan ontstaan voor een gezamenlijke cd."

Dat het nooit eerder kwam tot een samenwerking tussen hem en de drie Sinthi-zigeuners, noemt Van Veen niet meer dan logisch. "Dat we elkaar nu ontmoet hebben is de onvermijdelijke weg die je als mens gaat in het leven. De tijd was er nu blijkbaar rijp voor dat we iets met elkaar gingen doen. En ik kan niet anders zeggen dan dat de samenwerking me heel goed is bevallen."

Om de cd 'Je zoenen zijn zoeter dan', die in een Nederlandse, Engelse, Franse en Duitse versie is uitgekomen, te promoten, gaat Van Veen de komende maanden op tournee met het Rosenberg Trio.

Behalve optredens in Nederland, staan op de tourlijst ook optredens gepland in Duitsland, Luxemburg, BelgiŰ, Frankrijk, China en de Verenigde Staten.RENS MULLER