Algemeen Dagblad

Herman van Veen werkt aan kinderspeelfilm

6 sep 1991

HILVERSUM - Herman van Veen werkt voor de NCRV aan een aantal grote televisieprojecten, waaronder een kinderspeelfilm. De cabaretier, zanger en schrijver heeft het scenario al klaar voor De Grote Beer, een titel met een dubbele betekenis.
"Het is een verhaal over de relatie tussen de knuffelbeer van een kind en de Grote Beer die in de kosmos hangt", aldus Van Veen, die dat thema eerder uitwerkte voor een dansvoorstelling op scholen.Het is de bedoeling dat de NCRV via allerlei verschillende programma's gaat voortborduren op dat idee.
Hoewel de speelfilm volgens Harry Hemink, adjunct-hoofd van NCRV's televisiedienst, een zeer kostbare onderneming is en "nog wordt gezocht naar manieren van fondsenwerving", moeten de opnamen in het voorjaar van 1993 beginnen. Actrice Monique van der Ven is voor die gelegenheid aangezocht als regisseur. Herman van Veen zal zelf ook een rol vertolken in de film, die eind 1994 dan als mini-serie door de NCRV wordt uitgezonden.


Acht-jarenplan


Bovendien wil Van Veen het Grote Beer- thema gebruiken voor een educatief, Sesamstraat-achtig magazine en een animatieserie, in navolging van de Alfred J. Kwak-reeks bij de Vara. "Alles bij elkaar praat je wel over een acht-jarenplan", zegt Van Veen.

Op kortere termijn staat Kinderen voor Bomen gepland. Dit van september 1992 af waarschijnlijk jaarlijks terugkerende festijn is een voortvloeisel uit Een boom voor het leven, een project dat de stichting Colombine (mede-opgericht door Herman van Veen) op 23 september begint. Onder andere scholen kunnen daarbij een 'kinderboom' kopen en planten. De NCRV wil van volgend jaar af de leukste schoolacties rond dat ritueel samenbrengen in een programma en die ook laten jureren.