SOESTER COURANT

Harlekijndag in Oude Kerk Soest

Een mo(nu)ment voor iedereen...

6 aug 2003

Beeldend kunstenaar Jaap Reedijk laat iedereen een eigen monument ontwerpen tijdens de Harlekijndag op 30 augustus. In de Oude Kerk van Soest zal de kunstenaar zijn project uitvoeren en toelichten. Ook wordt die dag een expositie gehouden van zijn werk en worden 'ChloŽbloemen' verkocht.


Het zijn vaak de grote monumenten of beelden die bewaard blijven als eerbetoon aan de ontwerper.
'Wat in het groot kan moet ook in het klein kunnen,' dacht Jaap Reedijk toen hij een ontwerp van zijn 4-jarige ChloŽ in het groot uitvoerde. De 'ChloŽbloem' was geboren, een roos getekend zoals alleen een kind dat kan. Treffend in ťťn keer. Met het project wil de kunstenaar de stichting Roos steunen en iedereen zijn of haar eigen roos laten tekenen. 'Met zo weinig mogelijk lijnen in ťťn keer een roos tekenen,' luidt de boodschap. De tekening wordt daarna door de kunstenaar groter (of heel groot) uitgevoerd. De ontwerper kan deze dan huren of kopen om in huis te plaatsen of te hangen. De opbrengst gaat naar de stichting Roos.

Het was het decemberconcert in 2001 van Herman van Veen in Enschede dat de beeldend kunstenaar Jaap Reedijk in aanraking bracht, met de Stichting Roos. Deze kennismaking zorgde ervoor dat de kunstenaar een nieuw kunstproject ontwikkelde om de stichting te ondersteunen:'de ChloŽbloem'.

Inspiratie


Jaap Reedijk wordt vaak geÔnspireerd door muziek en teksten. Deze vormen de basis voor zijn objecten en schilderijen en dragen vaak ook teksten met zich mee. Herman van Veen speelt hierbij een grote rol. Het is deze theaterpersoonlijkheid die steeds terug komt in het werk van Reedijk. De teksten, de muziek en de persoonlijkheid van de muzikant en schrijver zijn vooral te herkennen in de schilderijen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het werk van Reedijk geliefd is bij de grote-Van Veen-aanhang. Zowel nationaal als internationaal timmert Jaap Reedijk hard aan de weg. Vanuit zijn pittoreske dorp Sommelsdijk gaan de werken wereldwijd, niet alleen via de verkoop maar ook via de eigen kunstuitleen. De formule die Reedijk hiervoor hanteert is eenvoudig. Het huurbedrag wordt gespaard en wordt geheel uitgekeerd bij aankoop.Simpel maar doeltreffend, getuige de grote belangstelling voor zijn werk.

Het werk van Jaap Reedijk is te zien via de website www.jaapreedijk.nl.