de Limburger

NCRV volgt kunstenaar in reeks programma 's

Herman van Veen in New York

6 juni 1994

De NCRV zendt vanavond opnames uit van het succesvolle optreden van Herman van Veen (49) in de Alice Tully Hall van het Lincoln Center in New York. Ook volgde de omroep Van Veen tijdens zijn verblijf in New York. De documentaire bevat ook gesprekken met Van Veen in Central Park en beelden van zijn verblijf in de wereldstad.


Onlangs stond Van Veen samen met zijn collega's Erik van der Wurff (vleugel) en Nard Reijnders (Saxofoon en accordeon) in het Lincoln Center en zong naast eigen werk ook nummers van Tracy Chapman, Freddy Mercury, Willem Wilmink en Jacques Brel. Veel van deze liederen staan op zijn nieuwe cd My Cat And I, die in september in Nederland uitkomt.

"Herman gaat in zijn show terug naar zijn linker grote teen", zegt Roger Hendriks, de rechterhand van Van Veen. "In Nederland weet hij hoe het publiek reageert, in Amerika is hij niet zo bekend en het publiek reageert daar heel direct."

Uitersten

Het is niet de eerste keer dat Van Veen in New York staat. Zijn debuut was in 1982, in het Ambassador Theater op Broadway. Meer dan 10.000 mensen waren daar getuige van. "New York is een stad van uitersten", zegt Van Veen. "Terwijl je een broodje zit te eten wordt er iemand voor je neus gearresteerd." In 1984 speelde Van Veen in Carnegie Hall en in september '90 zong hij in de tuin van de Verenigde Naties tijdens de World Summit for Children, een bijeenkomst van wereldleiders die ging over de toekomst van het kind. Later dat jaar was hij met een serie voorstellingen te gast in Chicago.

De NCRV zendt dit jaar een aantal programma's uit rond Herman van Veen. Herman van Veen in New York is daarvan het eerste'.'