STORY

De bijzondere koninginnedag van Joop van den Ende


Apetrots zat Joop van den Ende in de banken van de raadzaal van het Amsterdamse stadhuis. Ontroerd keek hij naar zijn vriend Andrť van Duin die deze dag geridderd werd. Maar dat de bijeenkomst zo'n wending zou krijgen, had zelfs Joop nooit gedacht.


Andrť van Duin was op 29 april in goed gezelschap toen hij die eervolle onderscheiding kreeg. Met andere vooraanstaanden als Loek de Levita, de producent van onder meer De Fabeltjeskrant, en hoofdcommissaris Nordholt van Amsterdam werd hij geridderd. Onder het toeziend oog van vrienden als Joop van den Ende en zijn vrouw Janine, Frans van Dusschoten, levenspartner Wim van der Pluym en Mary Dresseihuys kreeg hij het felbegeerde kleinood opgespeld.

Neerfands populairste komiek lachte op dat moment overigens in zijn vuistje. Want hij wist toen iets waar zijn baas en vriend Joop van den Ende nog geen flauw vermoeden van had. Na het officiŽle gedeelte vond er namelijk een ware overval plaats. In het grootste geheim was ook Joop van den Ende een lintje toegekend. En Joop wist helemaal van niets. Zijn naam stond niet vermeld op het officiŽle programma, en de Aalsmeerse producent had er geen flauw vermoeden van de grote eer die hem te beurt zou vallen.
Groot was dan ook zijn verbazing toen hij uit handen van burgemeester Ed van Thijn toch ineens een lintje kreeg opgespeld. Terwijl Andrť Ridder in de Orde van Oranje Nassau werd, kreeg Joop een nog waardevoller onderscheiding, hij werd namelijk Officier in de Orde van Oranje Nassau.

De 'lintjesregen' in Aalsmeer werd 's middags na de uitreiking groots gevierd in de Studio' van Joop van den Ende. Andere beroemdheden die een lintje kregen waren onder anderen Wim Bosboom eri Herman van Veen.

Voor al deze gelukkigen was 29 april misschien nog wel feestelijker dan koninginnedag zelf.