GOOI EN EEMLANDER
Lidy Bouhuis

Hilversummers doen choreografie

"De droom van Alfred Jodokus Kwak"

6 apr 1990

In de balletstudio van Joke Hoff aan de Havenstraat in Hilversum zijn de choreografen Joke Hoff en GŁnther Kranner bezig met de voorbereidingen van het nieuwe programma van Herman van Veen "De droom van Alfred Jodokes Kwak" en de "Alfred Jodokes Kwak modeshow", die 8 april in 't Spant in Bussum in premiere gaan.


"Wij hebben het erg druk om alles perfect te laten lopen" zeggen de beide choreografen, die in een vrij korte tijd de dansers de pasjes van de nieuwe produktie moeten aanleren. Joke Hoff, die ruim drieŽntwintig jaar ervaring heeft in de danswereld, begeleidt het "corps de ballet", dat bestaat uit vijftig volwassenen en vijftig kinderen.
"Zij zijn de versiering van het programma van Herman van Veen. Het is ontzettend fijn voor mijn leerlingen dat ze kunnen meewerken aan een theaterproduktie, zoals deze." Zij geeft er de voorkeur aan om met amateurs te werken. Haar dansers en danseressen zijn enthousiast over alles wat ze doen. Professionals laat zij over aan de Oosten rijkse choreograaf GŁnther Kranner, die sinds een jaar in Nederland werkt en bij haar les geeft aan een semi-professionele groep dansers.

Verder is hij de choreograaf van Herman van Veen, en van Van Veens laatste twee programma's en nu bezig is met de nieuwe "Kwak" voorstelling. Een van deze theater- produkties "Rode wangen en blauwe plekken" zal de komende zomer in Montreux te zien zijn. "Dat is een waardering voor de produkties van Herman van Veen en natuurlijk ook voor onze inspanningen", aldus de twee choreografen.


Loopbaan


GŁnther Kranner is in 1953, op 13-jarige leeftijd in Oostenrijk aan de Operaschool in Graz begonnen als danser. Op 18-jarige leeftijd de-buteerde hij bij de Opera in Wenen. Na te hebben gewerkt in Keulen kwam hij in 1964 terecht in Frankrijk bij Maurice Bejart, waar hij tot 1970 als balletdanser gewerkt heeft en later als choreograaf. Vanaf die tijd trekt hij van land tot land om balletvoorstellingen te begeleiden.
"Ik blijf ook dansen hoor! Ik ben geen choreograaf die alleen instructies geeft aan de dansers. Je moet. ook bepaalde bewegingen kunnen voordoen, vind ik. Zo houd je je conditie op peil."

Voor de komende voorstelling verzorgt de Oostenrijker Kranner de choreografie van zeven professionele dansers die allemaal uit BelgiŽ komen en van het danstheater "Harlekijn" van Herman van Veen. In danstheater Harlekijn zit een soliste. De groep danst de solo-partijen in "De droom van Albert Jodokes Kwak. J. Hoff verzorgt de kindermodeschow met vijftig kinderen. De vijftig volwassenen dansen mee als "corps de ballet", in een stuk over een schaakspel dat tot leven komt.


Voorstelling


Het theaterprogramma van Herman van Veen is een familievoorstelling en handelt over Albert Jodokes Kwak die samen met Henk de Mol een schaakpartij speelt. Kwak droomt dat de koningin tot leven komt. Haar kroon wordt gestolen en de koningin kan hierdoor niet meer weg. Het hele schaakspel komt uiteindelijk tot leven en bevrijdt haar. Een gedeelte van de opbrengst van deze produkties is bestemd voor ontwikkelingslanden.

Het theaterstuk wordt gehouden op 8 en 22 april in 't Spant in Bussum. Er zijn twee voorstellingen op deze dagen. Aan vang 's middags om 15.00 uur en 's avonds om 19.00 uur.Lidy Bouwhuis