Dagblad N.Limburg

Herman van Veen: grandioos

6 april 1987


Herman van Veen is terug. En hoe.' Vanaf augustus vorig jaar reist hij weer door Nederland, en overal trekt hij volle zalen. Ook in Venlo, waar hij vrijdag en zaterdag een uitverkochte Maaspoort enthousiast kreeg.


Geen wonder. Het programma mag dan niet nieuw zijn, het werd zo wervelend en met zo'n groot vakmanschap gebracht, dat de staande ovatie een logisch gevolg was. Een onvermijdelijke beloning voor de artiest die ruim twee en een halfuur het publiek in zijn ban hield. Een avond Herman van Veen is een hoogtepunt in hel theaterseizoen. De poëtische teksten, de sprankelende muzikaliteit, de imponerende zang, de kunst om aan de hand van vaak kleine dingen het leven te relativeren: dat alles maakt van Herman van Veen een rasartiest.
Hij is een dromer, een dichter, een filosoof, die enkele seconden later met alles kan spotten door op een artistieke manier de beest uit te hangen.
Hij kan nummers brengen waarvan je stil wordt en even later kan hij je uitbundig laten lachen om spitsvondige niemendalletjes. Hij is een clown die verbaasd door hel leven dwaalt en daarbij liet komische en het tragische tegen elkaar uitspeelt. De manier waarop hij dat doet maakt van hem een grote persoonlijkheid. Van Veen is een cabaretier die een extra dimensie kan geven aan wat hij brengt.

Het doet er dan eigenlijk ook niet zo toe, of zijn programma al dan niet nieuw is. Sterker nog, een hernieuwde kennismaking met Van Veen kan verrassingen aan het licht brengen, die je de eerste keer door de vaart van het programma wellicht geheel of gedeeltelijk omgaan waren. Een groot deel van het programma dat hij in De Maaspoort bracht was al eerder te zien op de (Duitse) televisie.

Maar toch kwam hel programma vrijdag in De Maaspoort als verrassend, sprankelend en verademend over. Wie dat effect kan oproepen, is erg knap. Herman van Veen is dat. AIs ik zijn optreden zou moeten samenvatten. doe ik dat in één woord: grandioos. Wat overigens zeker ook geldt voor het orkest dat hem zo virtuoos begeleidt.