Nieuwsblad vh Noorden
Jacques J. d'Ancona

Duitse tournee triomf voor Herman van Veen

5 november 1975

Overladen met triomfen is de enter ainer Herman van Veen teruggekeerd uit Duitsland. Zijn tournee van dertien voorstellingen heeft 16.000 mensen getrokken. De pers was zonder uitzondering juichend, avonden in München, Hamburg en Berlijn verliepen stormachtig.
'Drie Ip's heeft Herman van Veen inmiddels in het Duits gelanceerd. Hij Wordt er erg gewaardeerd. Kreeg zowel in 1974 als '75 de Rosenstrauss des Tahres van de Münchener Abend Zeitung, was de eerste die deze prijs tweemaal achtereen verwierf. In ons land kennen we hem sinds 1966-1967, in Duitsland begon hij in 1969 te werken. Nog niet in theaters. De start was aarzelend via tv. Men moest aan zijn stijl wennen.Trouwens ook nu nog aarzelen recensenten welke positie ze hem toe moeten kennen in het gebied tussen grappenmakerij en kleinkunst. Het blad Die Welt noemt hem zowel dichter, troubadour als entertainer. Maar het legt de nadruk op Herman van Veen als iemand die je zo op de weekmarkt tegen zou kunnen komen zonder hem te herkennen: „In hem zit niets van de pseudo-atmosferen of de morbiditeit. van Las Vegas of Wenen".... Ook zijn muzikale groep als basis, zich niet beperkend tot puur begeleiding, krijgt veel lof.

In Duitsland heeft Herman van Veen voor elkaar gekregen wat tot dusver alleen was weggelegd voor wereldsterren als Liza Minelli en Ella Fitzgerald: zijn beide concerten in Hamburg waren weken tevoren uitverkocht. Men moest een extra voorstelling inlassen. Bild schreef over hem; „Hij is zachtaardig, zelfs als hij provoceert."

Dat succes heeft gevolgen voor Herman van Veen. In Duitsland krijgt hij komend jaar een maandelijks radio programma met Thomas Woitkewitsch. In mei neemt de tv een volledige voorstelling van hem op, die dan op twee avonden wordt uitgezonden. Van de Bayrische Rundfunk kreeg hij een opdracht zes kinderverhalen te schrijven. Ze worden in 1977 verfilmd. Voor dat jaar staat ook een nieuwe tournee gepland door het Duitse taalgebied, met een aanzienlijk groter aantal voorstellingen nog dan de serie die het afgelopen weekeinde werd afgesloten.

Sinds 1974 is Herman van Veen wat je noemt in Duitsland "helemaal doorgebroken" en overgoten met speciale prijzen en tv-aanbiedingen. De tournee van nu, geënt op zijn Nederlandseshow „En nooit Weerom" betekenden de erkenning van zijn uniek vakmanschap, onweerlegbare integriteit en veelzijdigheid als theaterpersoonlijkheid. JACQUES J. d'ANCONA.