ALGEMEEN DAGBLAD
ingezonden

Uitgelicht

5 nov 2002

Vergiftigd (1)

Een leerling stopt, om nog onbekende reden, vier xtc-pillen in de thee van zijn lerares (AD, 2 november). De andere 34 leerlingen zien het en weten het. En tussen die 34 is er niet één individualist aanwezig die zich af durft te zetten tegen de rest. Niet één die het lef heeft dat kopje te pakken en de inhoud weg te gooien, desnoods zonder commentaar. Allen lieten dat ene moment voorbij gaan waarop ze zich als 'mens' hadden kunnen bewijzen. Jullie lerares heeft het gelukkig lichamelijk overleefd, maar geestelijk hebben jullie iemand diep gekwetst. Ze zal het misschien vergeven, maar vergeten kan ze het nooit. 'We zijn nog kinderen', zeiden er twee. Nou, ik weet nog wel een andere kwalificatie!
K. van der Donck, Leiden.


Vergiftigd (2)

Bijna elke dag worden we opgeschrikt door berichten die de veranderende houding van de maatschappij laten zien. Een lerares die nietsvermoedend een kopje thee drinkt waar vier xtc-pillen in gedaan zijn door een van haar leerlingen. Niemand van de klas reageert (of is te bang). Wat had Herman van Veen toch gelijk toen hij een aantal jaren geleden zong: 'Getuigen zijn zelden helden, echte helden getuigen zelden' en even verderop in hetzelfde lied 'Liever laf en levend, dan een held tot elke prijs'.
Esther Luijten, leerkracht, Poortugaal.


Vergiftigd (3)

Vijftien- en zestienjarigen weten precies wat ze doen en zijn in mijn ogen, zeker de hedendaagse o zo mondige jeugd, volledig toerekeningsvatbaar. In het geval van de lerares die bijna werd vermoord door xtc in haar thee te doen, zou naar mijn mening 34 maal poging tot doodslag moeten met bijbehorende straf moeten worden opgelegd. Vier pilletjes zijn net zo erg als een kogel die maar net het hart mist. Een misselijkmakende streek!
Jan Althof Zwijndrecht.