DE TELEGRAAF

De faalangst van Ernst DaniŽl Smid

5 nov 2001

Hij lijkt door zijn grote gestalte en zijn zware bariton-stem een man die voor de duvel niet bang is en geen angsten kent. Maar bij de platenuitreiking van zijn nieuwe cd 'UNA VOCE PARTICOLARE', waarop hij duetten zingt met de befaamde Nederlandse sterren, onthulde hij me: ,,Ik heb een enorme faalangst. En dat is mij in mijn operacarriŤre toch behoorlijk opgebroken. De operawereld is een wereld apart, waarbij je elke noot perfect moet zingen. Als je dat niet doet, brandt men je meteen af. Ik ben op mijn beurt altijd een zanger, die vooral gaat voor de emotie en het gevoel. Mijn mening is dat kleine oneffenheden meer zeggen dan een vaak heel glad resultaat. Niet alles wat perfect is afgewerkt is door de muze gekust!"


"Je kunt mij daarom ook geen conventioneel artiest noemen. Ik leef vooral op de interactie tussen mij en het publiek dat ik gevonden heb in de grote musicals, zoals LES MISERABLES (Ernst speelde daarin een der hoofdrollen) en in het TROS-programma UNA VOCE PARTICOLARE. "Ik heb er behoefte aan, zoals in dit programma, met gepassioneerde collega's en aanstormende talenten het hart bij het publiek op hol te laten slaan.
Ik stort me met hart en ziel in de zang en muziek." Deze werkwijze heeft ertoe bijgedragen dat Ernst in dit genre voor een breed publiek geen faalangst meer kent. "Maar bij opera's of grote producties heb ik er last van. Ik word ziek, voel me niet lekker. Het lijkt of ik geremd word dat toneel op te gaan of het een soort fobie is.

ERNST speelt op het ogenblik zegt hij met "heel veel plezier" de rol van prins Rainier in de musical GRACE. Volgend jaar start hij met zijn eigen theatershow. Hij is net klaar met de opnamen van zeven afleveringen van de cd UNA VOCE PARTICOLARE, die nu net is uitgekomen. Ernst zingt op dit schitterende album duetten met onder meer HERMAN VAN VEEN (You take my breath away), SIMONE KLEINSMA (Gift of Love), MARGRIET ESHUYS (She's leaving home) en PIA DOUWES (Ty Cosa Fai Stasera).

Pia was ook een van de gasten bij de feestelijke uitreiking op kasteel Sypesteyn in Loosdrecht, net als de mooie LAURA FYGI, met wie Ernst op zijn cd 'Mack the Knife' zingt. "Dit werk maakt me happy", aldus een stralende Ernst DaniŽl. "Na 45 rollen te hebben gezongen in de Europese operawereld is dit mijn bestemming en die is begonnen bij LES MISERABLES, toen men mijn talent voor musical ontdekte. Voor die kans die ik daar kreeg zal ik altijd dankbaar zijn. Het was het begin van een ommekeer in mijn leven.
Voor het eerst maakte zingen me echt gelukkig."