Leeuwarder Courant
HENK VAN DER MEULEN

Herman van Veen formidabel theaterdier

5 sept 1996

DRACHTEN - Hoe terecht de internationale faam is van Herman van Veen bewijst hij, na vijf jaar afwezigheid in de Nederlandse theaters, nu volop tijdens de vaderlandse tournee waarmee hij een jaar terug is gestart. Alom uitverkochte zalen voor dit formidabele theaterdier in een programma van uitersten.


Hij laat er zijn veelzijdige talent rijkelijk schitteren, niet alleen als voortreffelijk chansonnier met een eigen onvervreemdbare 'sound', maar ook als een perfecte clowneske potsenmaker die zich uitleeft in hilarische toestanden. Daarbij toont hij zich ook nog een uitstekend violist en vormt hij met zijn oude vertrouwde muzikale kompanen Erik van der Wurff aan de piano en Nard Reijnders op accordeon en diverse blaasinstrumenten geregeld een meeslepend spelend trio.

In het verleden heb ik Herman van Veen wel eens betiteld als 'goeroe van de halfzachtheid', maar van dat imago heeft hij zich nu wel volledig ontdaan. Dit nieuwe programma is cabaretesker dan ooit en is hier en daar doordesemd van integer engagement, in onder andere een aantal schitterende liedjes en vooral in de korte tussenteksten die veelal bestaan uit snelle, vaak wrange en soms morbide grappen. Als chansonnier rijkt hij tot grote hoogten in ontroerende liedjes van een literair-poėtisch gehalte. Toch scoort hij weer het gemakkelijkst als hij op de kolderachtige toer gaat in met name de in theaterdier Utrechts dialect gebrachte verhaaltjes waarin de tussentijdse humor hoogtij viert.
Maar als tegengif dient hij dan bijvoorbeeld een prachtige ode aan Jacques Brel toe of een schrijnend liedje als 'Oudje' over de teloorgang van de welvaartsstaat.

Geregeld doet Herman van Veen in deze perfect uitgelichte show, waarin liefde en dood geregeld terugkerende thema's zijn, een greep in oud, maar zeker niet verouderd repertoire. Dat geldt dan vooral enkele liedjes die in de zaal onmiddellijk een feest der herkenning teweeg brengen. Ook het klapconcert waarin hij het publiek meesterlijk manoeuvreert en dat hij zeer komisch dirigeert, onderging ik vijf jaar terug al eens. En ook daarover dus niet gezeurd. Totaal genomen biedt dit programma zeker entertainment van uitzonderlijke klasse dat zeer terecht volle zalen trekt.HENK VAN DER MEULEN