NIEUWE WINTERWIJKSE COURANT

Herman van Veen voltooit trilogie

5 september 1986
Begin september verschijnt de nieuwe elpee, van Herman van Veen: Anne. Anne is ook de titel van de single die eind augustus aan deze elpee voorafgaat. De elpee is de derde plaat in een trilogie die nu, na Signalen en Wisselaars, voltooid is. Het belangrijkste uiterlijke kenmerk dat de platen binnen die trilogie verbindt zijn de prachtige hoestekeningen van Francois Schuiten.


De basistracks van de elpee zijn opgenomen in de Balance Recording studio in Amersfoort. Daarna heeft Herman de elpee ingezongen in het Agnietenhof te Tiel, dit om de kille sfeer van de studio te verruilen voor de voor Herman vertrouwde theateromgeving. Het repertoire op Anne (muziek en teksten van onder andere H. v. Veen, J. Brel, J. Herzberg, W. Wilmink, D. Bowie en K. Stip) zal de basis zijn voor een Duits- en Franstalige elpee die begin 1987 gepland staan. Later dat jaar zal ook aan een Engelstalige elpee gewerkt gaan worden waarme een voor Nederlandse begrippen uniek groot taalgebied wordt bestreken.

Veel van de elpee Anne is ook terug te vinden in de nieuwe theatershow van Herman van Veen waarmee hij vanaf 15 augustus weer door Nederland reist. De opzet van de nieuwe voorstelling ontstond in het Parijse Theatre de la Ville (januari '85) en kende zijn officiële première in het Deutsches Theater in München (november '85).
Sinds zijn laatste tournee in Nederland ('83) was Herman van Veen hoofdzakelijk op reis in Duitstalig Europa, Frankrijk en de VS. In augustus '85 onderbrak hij zijn tournees om, op uitnodiging van de stad Hamburg en begeleid door een symfonieorkest onder leiding van Erik van der Wurff, in het Schauspielhaus de muziekfabel Alfred Jodocus Quak te spelen.

In de voorstellingen wordt hij zoals vanouds bijgestaan door Erik van der Wurff (piano, synthesizers) Nard Reijnders (sax, klarinet), Chris Lockers (gitaar) en Cees van der Laarse (bas).

Naast eigen tekstmateriaal gebruikt hij werk van o.a.: Willem Wilmink, Judith Herzberg, Walther von der Vogelweide, en Roger McGouth. Als componisten .staan, buiten Herman van Veen en Erik van der Wurff, o.a. Roger Waters, Hans-Jurgen Buchner en Schubert Franz op het programma.
Licht: Rob Munnik; Geluid: Hans van der Linden; Kostuums: Marga Groen. Produktie: Harlekijn Holland, BV, Ron van Eeden - Franka Daels.