Het Binnenhof

HARLEKIJN HERMAN VAN VEEN LANCEERDE LANGSPEELPLAAT

5 september 1968

Haarlem HAARLEM — Achtenveertig uur, nadat Haarlems wakkere burgervader de vóórchristelijke sex-rakker Plautus uit zijn plaatselijke kunsttempel had gejaagd, werd op dezelfde plaats het doek gehaald voor een nieuwe smoeshaan: Herman van Veen, Utrechts troetelkind der lichte muze en driftig op hol geslagen hofnar van Koning Publiek. Negenhonderd fans waren daartoe gisteravond naar de boorden van het Spaarne getrokken om getuige te zijn van het knetterend vuurwerk, dat Van Veen en de zijnen met bijna provocerende zelfvoldoening afstaken.


Het recept is ondertussen bekend: een handvol ijzersterke grollen, wat soepele handstanden en koprollen en een serie gekke bekken. Het resultaat: a,ls vanouds een crazy-show, die in het Nederlands cabaret een. volstrekt" unieke verschijning' is.

Daar kan men zich sinds gisteravond ook van overtuigen aan de hand van de langspeelplaat „Herman van Veen", waarin de hoogtepunten uit zijn Harlekijnprogramnna zijn opgebaard. Naast de drie schuintamboers, die in de loop dar maanden tot ijzersterke uitsmijters zijn uitgegroeid, vindt men op deze schijf twee geweldige chansons "Waar blijft de tijd" en „De poort", waarin Van Veen met een handwarme stem bewijst, dal hij ook zonder schaterlach royaal overeind blijft. Als extra-toetje krijgt de koper er ook nog een nieuw Van Veensucces, "Sterven in de zon" bij.

Het wordt bijna vervelend, maar het dient gezegd: ook deze vrijetijdsbesteding van het wonderkind Van Veen is bijna weer een voltreffer. Sinds zijn verschijning aan de kleinkunsthemcl — nauwelijks een jaar geleden - is hij in ongehoord tempo van het ene succes naar het andere gesprongen en zoals hij gisteren onthulde is hij vast van plan het zo nog even vol te houden.
Tussen zijn showbedrijven door speelt hij momenteel de hoofdrol in een Belgisch-EngeIse lachfilm „Princess", die begin volgend jaar in roulatie komt. ,,Ik speel een fotograaf", zegt hij, „die alleen maar op de poen uit is. Ik versier de duivel en zijn ouwe moer en rol van het ene lucratieve zaaltje in het andere. Dat is natuurlijk ongelooflijk jofel. maar het kan alleen niet zo blijven. Door die manier vóór geld vervreem ik me van mijn vrienden en het einde van het lied is, dat ik moederziel alleen achterblijf met mijn pegulanten. We hebben al opnamen gemaakt in Venetië en momenteel zijn we hard bezig In Antwerpen.
Dat is een krankzinnige zaak, want ondertussen werk ik ook nog aan vier eigen televisieshows, waarvan de eerste er in oktober uit moet.

Ik race constant van België naar Nederland en terug; het lijkt wel of ik de schaduw speel van mijn eigen hoofdrol".