Herman van Veen in de Pers

Maas- en Geleenbode

"Ik moet muziek tot in mijn tenen voelen"

5 aug 1998

GELEEN - Nee, ze gaat deze zomer niet op vakantie. Wl drie keer per week trimmen in het Burgemeester Damenpark, want een goede conditie verbetert de prestaties op het podium. De uit Amerika afkomstige Geleense zangeres Lori Spee bereidt zich momenteel intensief voor op haar nieuwe theatertoernee die in september van start gaat. In het belang van de muziek moet de vakantie er dit jaar maar eens bij inschieten. Niet zonnen in Spanje, wl nieuwe liedjes schrijven.


Als we de zangeres 's morgens om elf uur interviewen, heeft ze er al een flinke sprint in het Burgemeester Damenpark op zitten. Zonder na te hijgen vertelt ze: 'Drie keer per week doe ik aan hardlopen, ik loop dan zes of zeven kilometer. Dat doe ik nu al tien jaar. Mijn conditie is prima. Maar ia, je moet er ook moeite voor doen. Als ik optreed, wil ik lekker in mijn vel zitten. Wie zich prettig voelt, presteert ook beter.'

Na de release van haar cd 'Promises' (met liedjes van Herman van Veen die zij van Engelse teksten had voorzien), maakte Lori Spee eind vorig jaar een zestien concerten omvattende theatertoernee door Nederland. De registratie van een van die concerten is nu vastgelegd op de door Sony Music op Het label Epic uitgebrachte live-cd 'Talk to me". Voor het eerst vertolkt Lori een Nederlandstalig nummer:' Anders anders', waarvoor Herman van Veen zowel de tekst als de muziek schreef.
Het is een prachtig liedje dat bijzonder mooi en intiem wordt gezongen. Grappig is de combinatie van Lori's Amerikaanse accent en de zachte Limburgse 'g' die heel goed bij de lieflijke melodie past en het karakter daarvan zelfs accentueert.

De andere dertien nummers op de cd zijn niet alleen Engelstalige Van Veen-covers van 'Promises', maar ook eigen songs waarmee Lori in de jaren tachtig op het Grand Gala du Disque maar liefst twee Edisons in de wacht sleepte, waaronder klassiekers als 'Good news, bad news', 'Phil' (opgedragen aan haar broer), 'Dreamland' en 'How many times'. Behalve 'Anders anders' niets nieuws op deze cd, maar wl nog eens alles 'live' op een rij.

Jonge Honden

Over haar voorbije toemee en het onlangs verschenen album zegt Lori Spee: 'Die toernee was enig. Echt hartstikke leuk. Het was fantastisch om te kunnen werken met een band van jonge honden. Omdat ik altijd alleen eigen songs heb gezongen, was het voor mij ook erg spannend om te ervaren hoe het publiek zou reageren op het repertoire van Herman. De reacties waren erg positief. Wat mij bijvoorbeeld opviel, was dat er veel jongeren in de theaters zaten'.

De theatertoernee was voor de zangeres eigenlijk ook een hernieuwde kennismaking met de oude nummers uit haar Edison- periode. 'Want', zegt Lori, 'ik draai miip eigen lp's en cd's maar zelden. Bij het opnieuw behr Meren van die oude opnames kwam ik tot de conclusie dat er tch wer verschillende juweeltjes bij zitten. Nummers die na zoveel jaar tijdloos blijken te zijn. En dat geeft een fijn gevoel, want een goede song blijft altijd overeind.'

Intieme songs

Lori Spee is op het podium bepaald geen feestnummer of 'Stimmungsbombe', om met de Duitsers te spreken, daar heeft ze ook geen behoefte aa. 'Ik schuw up tempo-nummers niet, maar zing toen liever intieme songs', bekent ze. 'Muzikaal gezien heb ik altijd gedaan wat mijn hart zei.
De muziekwereld is een keiharde business. Ik kan daarom besfrE begrijpen dat er artiesten zijn die alle mogelijke concessies willen doen om maar veel platen te verkopen en bij een groot publiek populair te worden.
Maar dat kan ik niet. Ik moet muziek tot in mijn tenen voelen. Voel ik dat niet, dan maak ik die muziek niet. Ik ben best ambitieus, maar ga niet over lijken om een groot publiek aan mij te binden.' De afgelopen tijd heeft Lori weer enkele liedjes voor haar nieuwe theatertoernee geschreven. 'Het gaat op dit moment lekker. Ik ben gewoon zeer, zeer goed bezig', zeft ze. O ja, dat was ze bijna vergeten. 'In december sta ik twee weken lang met Herman van Veen in Antwerpen op de planken. In september beginnen ae opnames voor zijn speelfilm 'Nachtvlinder', waarvoor ik de titelsong mocht schrijven. In die film speel ik een hl klein rolletje. Wij werken nu alweer de nodige jaren samen. Herman is voor mij een enorme bron van inspiratie'.

Blootje

De concerten die Lori Spee gaat geven tijdens haar nieuwe theatertoernee die op 27 september van start gaat, zullen ng meer intimiteit krijgen. Hierover zegt de zangeres: 't)itmaal ga ik niet met vijf maar met twee muzikanten toeren: een pianist en een gitarist. Peter Schn. een muzikale vriend van het eerste uur, is de pianist. Misschien heeft het iets met mijn leeftijd te maken, maar ik krijg steeds meer drang om zoveel mogelijk met zo weinig mogelijk woorden te zeggen. En dat wil ik nu ook met steeds minder instrumenten gaan doen. Dan loop je netuurlijk risico's, want hoe minder instrumentale begeleiding, hoe meer je op jezelf terug moet vallen. Je staat vocaal bij wijze van spreken in je blootje; je kunt je nergens meer achter verschuilen. Maar dat maakt het natuurlijk wl heel erg spannend. Overigens wil ik tijdens de komende concerten tussen de liedjes door meer gaan vertellen. Ik heb gemerkt dat Het publiek het erg waardeert als ie iets over je eigen muziek vertelt.
Ja, ik heb er echt zin in om weer aan een nieuwe theatertoernee te beginnen.'