Twentse Courant

Herman van Veen

5 aug 1989

In het '"katholieke familieblad Manna van deze maand een interview met musicus-dichter Herman van Veen. Van Veen noemt zich niet direct een praktiserend christen. "We denken dat we God voor ons kunnen inpalmen. Maar welk aanbod kunnen we God eigenlijk doen? Wanneer hij deze aarde ziet, moet Hij zich toch wel met afschuw afwenden! De mensen vergiftigen het leefmilieu, ze bouwen raketten en tanks en vechten om iedere kleinigheid. Wat moet God hier doen? Voordat Hij een reden zou hebben om naar ons toe te komen, zouden we ons eerst 'ns moeten veranderen. We zouden deze wereld weer leefbaar moeten maken zodat ze ook God bevalt."


Fantastisch


Voor de kunstenaar is de persoon van Christus een "grandioos" voorbeeld van de manier waarop de mensen moeten handelen. "Deze persoon is echt het ideaal. Iedere mens is voor de ander van belang. De mensen moeten alleen leren naar elkaar toe te gaan. Ze moeten laten zien, dat ze de helft van de ander nodig hebben. Er bestaan uitspraken en ideen van deze man die ik eenvoudig fantastisch vind. Christus is een persoon die mij als mens verder brengt. Daar sta ik altijd weer verwonderd over. Als ik bijvoorbeeld een probleem heb, hoef ik alleen maar aan Hem terug te denken om vast te stellen: in principe was dat zijn vraag."


Dogma's


Van Veen zegt in het interview problemen te hebben met in prin-cipe alle dogma's. "Er zijn dingen die je wel op duizend manieren kunt uitleggen. Maar dat betekent voor de afzonderlijke mens ook duizend verschillende waarheden. Waarom moet dan n hiervan tot de werkelijke waarheid omgeturnd worden? Op die manier wordt er toch een stuk energie versteend ? Als er een God is, heeft Hij niemand nodig om voor Hem te spreken."