Rijn en Gouwe
Nico Heemelaar

Lori Spee naar Edinburgh

5 aug 2004

De Nederlands- Amerikaanse zangeres Lori Spee is met haar voorstelling over Jackie Kennedy uitgenodigd voor het vermaarde theaterfestival van Edinburgh. Hoewel ze al twee jaar met de musical toert, is de officiële première pas in september. Met eigen musical over Jackie Kennedy op prestigieus theaterfestival


SOEST - Ze is nog maar net teruggekeerd van een vakantie in haar moederland de Verenigde Staten. " Mijn man heeft er een zware operatie ondergaan en moest terug voor controle. Toen hebben we er meteen maar een vakantie in Utah aan vastgeplakt", zegt Lori Spee. Met haar man gaat het goed, met haarzelf nog beter. Vandaag vertrekt de Amerikaans-Nederland- se zangeres met haar andere steun en toeverlaat Gaëtane van Veen - echtgenote van Herman van Veen - en medespeelster Yoko El Edisi - Japanse moeder, Marokkaanse vader - naar Edinburgh voor een serie voorstellingen van de muziektheaterproductie The First Lady. Het is haar eigen musical over het leven van Jackie Kennedy-Onassis.
Die trekt al twee Jaar bescheiden langs de kleine Nederlandse theaters, maar is nu uitverkoren voor het belangrijkste theaterfestival van de Angelsaksische wereld. Drie dagen tijd had ze om haar koffers in en uit te pakken, haar administratie te doen, een paar repetities af te werken en nog even wat vakantieverhalen uit te wisselen met Gaëtane.

"Het is zo'n aangrijpende voor stelling dat het contact met mijn collega's heel intens is", zegt ze, nippend aan de thee op het terras achter de boerenhoeve van de Van Veens en hun theaterbedrijf Harlekijn. "Ook als we niet spelen, bellen of zien we elkaar veelvuldig en praten we uitvoerig over van alles en nog wat. Ik heb geen idee hoe het theater in Edinburgh er precies uitziet en wat voor consequenties dat heeft voor de voorstelling. Het enige dat ik weet is dat de speelduur terug moet van bijna 90 naar 70 minuten.
Het is een geweldig festival. Ik ben er twee jaar geleden als bezoeker geweest en heb er zes of zeven voorstellingen gezien die allemaal op een enorm hoog peil stonden. Het is een geweldig compliment om voor dit festival een uitnodiging te krijgen. Zenuwachtig ben ik niet. Met de mensen om mij heen weet ik dat het goed komt. Misschien dat ik in het ene uurtje voor de eerste show even niet zo aanspreekbaar ben..."

De eerste maandag na haar vakantie repeteren ze in het Harlekijn-theatertje achter de boerderij . Dinsdag volgt een doorloop en daarna moet het in orde zijn. Spee heeft de voorstelling niet alleen in Nederland gespeeld, maar ook op een theaterfestival in Zuid-Afrika en, op uitnodiging, zelfs in een theatertje in Fort Lauderdale in de Verenigde Staten.
Het is de eerste acteerervaring voor Spee, "die bekendheid kreeg met liedj es als How many times en detv-show Oh, Lori, die zij in de jaren 80 voor de NCRV deed. "Het idee voor dit project kwam uit de koker van Herman van Veen, met wie ik al jaren samenwerk", zegt Lori Spee. "Ik wilde graag een cd maken waarop geen losse liedjes kwamen te staan, maar wat een concept-plaat moest worden. Toen zei Herman 'waarom maak je geen cd over Jackie Kennedy'. Ik had een paar liedjes gemaakt en liet ze telkens tussentijds aan Herman. horen. Toen kwam het idee voor een theatervoorstelling en nadat we uiteindelijk geen geschikte persoon konden vinden om Jackie te vertolken vond Herman dat ik het zelf maar moest doen. Hij heeft overigens zelf de regie gedaan."

Naarmate Lori Spee zich meer ging verdiepen in het leven van Jackie Kennedy kreeg zij een heel ander beeld van deze vrouw. "Ik kom uit Amerika en zat op de middelbare school toen zij de First Lady werd", zegt ze. "Haar verschijning is altijd omgeven geweest door glamour, maar daarachter schuilde veel persoonlijk en kleinmenselijk leed. Ik speel Jackie in de laatste weken van haar leven als zij een bandje opneemt voor haar kleinkind en haar persoonlijk relaas vertelt. Dat doet ze zodat het kind de verhalen over haar grootmoeder niet uit de boeken hoeft te halen, die alleen maar de buitenkant van haar leven belichten. The First Lady laat dus een oma zien die tegen haar kleinkind praat. Dat maakt het voor het publiek menselijk en herkenbaar. Met als moraal dat ook zij niet meer dan een mens van vlees en bloed was."

Spee was verrast door de reacties in de Nederlandse theaters, temeer daar de voorstelling geheel Engelstalig is. "Ik wilde het in het Engels doen, omdat het mijn moedertaal is. Die beheers je nu eenmaal veel beter dan een aangeleerd Nederlands. De bezoekers hier pakken het goed op. Het verhaal raakt ze, maar ze lachen ook op de juiste momenten. Ik was bang voor de reacties in Amerika. Daar zijn ze doorgaans veel luidruchtiger als ze naar het theater gaan,, maar het was er muis stil. Zo stil dat het mij ook weer ontroerde."

Hoewel The First Lady al twee jaar idraait heeft ze nooit veel ruchtbaarheid aan het project gegeven. "We zijn gewoon begonnen",, zegt ze. "Een soort Work in progrtess, waarbij we tussentijds wat veranderingen hebben aangebracbit. Daardoor is de voorstelling im de loop der tijd alleen maar sterker geworden. Doordat ik sta ingeklemd tussen andere programma's in Edinburgh, moesten we (de speelduur aanpassen. Waarschijnlijk komt die verandering het eindresulaat dermate tengoede, dat we hem voortaan altijd zo spelen. In september gaan we voor het eerst met The First Lady naar Amsterdam en maken we er een bescheiden première van. Als het aan mij ligt, ga ik nog tien jaar door met deze rol. Wellicht dat Edinburgh het opstapje vormt voor imeer optredens in het buitenland. En als dat niet gebeurt, dan heb ik er in elk geval gestaan.' ' The First Lady van Lori Spee is van 6 t/m i2 augustus (ï9.15 uur) te zien im het Metro Gilded Balloon Teviot alls onderdeel van het Edinburgh Fringee Festival. Voor kaarten: 0044- 1316681633.

Lori Spee is uitgenodigd voor het prestigieuze theaterfestival i n Edinburgh: "Wellicht dat dit het opstapje vormt voor meer optredens in het buitenland. En als dat niet gebeurt, dan heb ik er in elkgeval gestaan."Nico Heemelaar