Zeeuwse Courant

HERMAN VAN VEEN IN KRUININGEN!

5 mei 1999

We dachten dat het seizoen 1998/1999 afgelopen was, maar heel onverwacht kregen we nog een heerlijk toetje aangeboden! De Werkgroep Kulturele Evenementen Reimerswaal is er apetrots op dat ze het voor elkaar gekregen heeft dat Herman van Veen op 8 mei a.s. optreedt in "Ons Dorpshuis" in Kruiningen.


Herman van Veen zingt, vertelt en leest voor uit eigen werk, liedjes, verhalen en gedichten, onder de titel "Het Badhuis". Hij wordt daarbij op gitaar begeleid door Edith Leerkes.

Deze leesvoorstellingen maken deel uit van een reeks try-outs ter voorbereiding van de aanstaande toernee in Vlaanderen en Nederland. De afgelopen 3 jaar speelde Herman uitsluitend in het buiten- land. Na al dat Engels, Frans, Duits nu weer thuis,... in eigen taal!
Het is niet zo'n lang programma Maar zeker meer dan de moeite waard.

Het programma begint om 21.00 uur.

Herman van Veen

werd in 1945 geboren. Hij studeerde zang, viool en muziekpedagogie aan het Utrechtse Conservatorium. Daarna richtte hij met Eric van der Wurff het muziektheater Harlekijn op. Deze muzikale, clowneske eenmansvertoning vormde de basis voor een imposante internationale loopbaan. Inmiddels heeft Herman van Veen meer dan 100 albums in 5 talen op zijn naam staan. Op het gebied van toneel en film is hij actief als schrijver, regisseur en acteur. Verder is hij acteur van kinderboeken en van talloze scripts voor televisieseries, waaronder de inmiddels wereldberoemde Alfred Jodocus Kwak. Een deel van de inkomsten van deze serie komt ten goede aan de mede door hem opgerichte Stichting Colombine, die kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden en in eigen land begeleidt en financiert onder het motto "De Wereld delen". In 1997 stichtte hij in Benoni, Republiek van Zuid- Afrika, samen met Ron van Eeden en Maarten Sikking, de Herman van Veen Foundation, die als doel heeft de kinderen waar dan ook in hun ontwikkeling te begeleiden zodat ze hun creatieve talenten en gaven in al hun facetten kunnen ontplooien en uitdragen. Herman doet nog veel meer, ook op het terrein van de klassieke muziek; 't is eigenlijk te veel om op te noemen. Onlangs heeft hij b.v. ook nog samen met Edith Leerkes een selectie van liederen van Franz Schubert op CD uitgebracht en op de valreep van de oude eeuw gaat hij op wereldtoernee met het legendarische Rosenberg Trio. Herman van Veen en zijn mede- werkers zijn met talloze internationale prijzen gewaardeerd, waaronder de Coldene Kamera, een Silberne Bar (film- festival van Berlijn), acht Edisons , de Prix d'Humanité en diverse prijzen op The International TV- en Filmfestivals in New Vork.
Herman is drager van de Louis Davids-ring, lie hij in 1976 uit handen van Wim Kan mocht ontvangen en in 1993 werd hij koninklijk onderscheiden en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Edith Leerkes

Vanaf 't moment dat Edith Leerkes als elfjarig meisje verliefd werd op de gitaar heeft ze weinig anders meer gedaan dan gitaar- spelen. Ze studeerde in Nederland en Spanje en speelde vanaf 1981 in verschil- lende ensembles. Ze maakte van 1987 tot 1998 deel uit van het Amsterdams Gitaar Trio. Met dit trio reisde ze over de hele wereld en maakte cd's met muziek van o.a. Bach, Mozart, Albeniz, de Falla, Bizet en Prokovief. In 1992 speelde ze met Het Amsterdams Gitaar Trio als gast op een aantal galaconcerten van Herman van Veen. Dit was het begin van de samenwerking die er toe leidde dat zij in 1998 de overstap maakte naar de groep van Herman van Veen.

Een schitterende mogelijkheid om deze bijzondere, veelzijdige artiest live (en nog wel bij ons in Reimerswaal!) aan het werk te zien.


Kaarten kosten f.25,00 en zijn tijdens kantooruren mondeling en telefonisch te reserveren via de gemeente Reimerswaal (bureau burgerzaken, Bachten Vaete) 011 3-395326, het VW-kantoor in Yerseke, 0113-571864 en ook bij Jacques Boonman 0113-551552 (bij afwezigheid inspreken op 't antwoord- apparaat s.v.p.)