Utrechts Nieuwsblad

Voormalig gemeentehuis Westbroek

Monument staat te koop

5 mei 1995

Westbroek
Het oude gemeentehuis van Westbroek staat te koop. Het historische pand aan de Kerkdijk, waar zo'n tachtig jaar lang huwelijken zijn gesloten en honderden borelingen zijn aangegeven, wacht voor bijna 600.000 gulden op een nieuwe bestemming.Het' vroegere gemeentehuis, schuin tegenover de Hervormde Kerk, heeft op 5 mei 1945 eveneens een fatale rol gespeeld. Want vanuit de burgemeesterskamer, waar een groep Duitse officieren door het verzet onbewaakt waren opgesloten, werd telefonisch Duitse versterking naar Westbroek geroepen. Dit telefoontje zou negen jonge mannen het leven kosten. '

Het markante pand, met een knipoog naar de neo-renaissanti-sche bouwstijl en een schilddak met zwart Hollandse pannen, stamt uit 1880. Uit oude archief stukken blijkt dat het gebouw destijds voor 2.000 gulden van H. van Oostrum is gekocht. De nieuwe eigenaresse, de weduwe F. Baronesse van Tuyll van Serooskerken van- Zuylen, geboren Van Weede Ambachtsheer, heeft het pand waarschijnlijk voor nog eens 4.500 gulden laten verbouwen en als gemeentehuis laten inrichten om het - vervolgens aan de toen nog zelfstandige gemeente Westbroek cadeau te doen. De erkentelijke danktekst op de gevelsteen, rechts naast de deur, getuigt hier nog van. Evenals de tekstboven de deur ('De Vreeze des Heeren is het beginsel der wijsheid') naar de belangrijke taak verwijst die een gemeenteraad ook toen al werd toegedicht.

Het gemeentehuis, aan de achterkant al sinds mensenheugenis voorzien van een café, deed dienst tot 1957. Toen werd de gemeente Westbroek opgeheven en toegevoegd aan Maartensdijk. Na diverse bestemmingen werd het pand verhuurd aan Harlekijn Klooster hof, het theaterproductiebureau van de in Soest wonende cabaretier/zanger Herman van Veen, die in het pand ook de ontwikkelingsorganisatie Stichting Colombine huisvestte. Eind 1991 verkocht Maartensdijk het pand voor 400.000 gulden aan Harlekijn. Nu vier jaar later, wil het productiebureau Westbroek verlaten. Colombine trekt naar haar gelijknamige huis in Biddinghuizen en de Harlekijnactiviteiten worden eveneens elders ondergebracht.

De benedenverdieping van het oude gemeentehuis heeft nog veel van haar vroegere inrichting behouden. Ook het archief met de stalen deur en de raadzaal zijn nog grotendeels behouden. Maar de nieuwe eigenaar mag niets van de buitenkant van het pand veranderen. Dat is door een kettingbeding in de koopacte uit 1991 vastgelegd. Momenteel heeft Maartensdijk een monumentenlijst in de maak, waarvoor het oude gemeentehuis als eerste kandidaat is.