Culemborgse Courant

Harlekijn met Herman van Veen legt beslag op derde plaats

5 mei 1980
Elsevier kan met succes terugkijken op een geslaagd voetbaltoemooi op de velden van Vriendenschaar en Culemborg '67. Hoewel men met zonnig weer begon, konden de diverse regenbuien die in de middag vielen het publiek niet weerhouden om te komen kijken naar de diverse aantrekkelijke wedstrijd. waarbij vooral het elftal van Harlekijn met Herman van Veen die op de velden van Vriendenschaar speelde het meest bekeken werden. Opvallend was dat alle spelers het nummer 14 op de rug hadden, maar Herman van Veen was toch duidelijk te herkennen en liet zien dat hij best goed kon voetballen. Op het veld van Culemborg '67 was het elftal van Brepols uit Tumhout, BelgiŽ in aktie te zien. Er werd gelijk al bij de start driftig gescoord. Zo won Albrecht met 2-0 van Transportbedr. Broere en pakte het team van Harlekijn de eerste punten middels een 2-0 overwinning op Elsevier Amsterdam. Harlekijn liet hiermee direkt zien dat zij wel een serieuze gegadigde was voor de eerste plaats. zo ook het team van de NOS dat onder leiding van Bert Majoor speelde.


Deze twee elftallen werden dan ook op het veld van Vriendenschaar poulewinnaar en moesten in een wedstrijd uitmaken wie zich mocht gaan plaatsen voor de finaleplaats. Het werd een spannende wedstrijd die pas diep in de tweede helft beslist werd door een doelpunt van de NOS. Harlekijn moest nu gaan spelen om de derde en vierde plaats, terwijl de NOS naar de finale ging. Ook op het terrein van Culemborg '67 waren de wedstrijden spannend. Hier werden in poule A de elftallen van Lutkie en Smit en Personeels Planning gezamenlijk eerste met 5 punten maar het doelsaldo van Lutkie en Smit was beter waardoor zij moesten gaan spelen voor de finaleplaats. Elsevier Culemborg werd winnaar in poule B en moest dus gaan spelen tegen Lutkie en Smits om de finaleplaats. Beide ploegen hadden enkele geroutineerde voetballers in haar midden.
Zoals bij Elsevier Gerard Salempessy en Wim Kilian en de meespelende direkteur de heer Krijgsman. Bij Lutkie en Smit deden o.a. mee. Jan Romijn. Eddy van Dam, Frits Holwedel en Harrie Oosterhuis. Beide ploegen kennen elkaar goed van het zaalvoetbaltoumooi, waarbij zij ook moesten strijden om de eerste plaats. Dit keer was het Elsevier dat aan het langste eind trok. Na de normale speeltijd niet tot scoren te zijn gekomen, was het in de verlenging Elsevier dat het enige doelpunt scoorde en zich plaatste voor de finale. Lutkie en Smit moest gaan strijden voor de derde en vierde plaats tegen Harlekijn.

Herman van Veen verklaarde tijdens deze wedstrijd dat hij een fijne dag gehad had in onze stad en dat hij fijn gevoetbald had. In deze wedstrijd liet hij nog even zien dat hij voetballen kon. De rust ging in met een 1-0 voorsprong voor Harlekijn. Na rust kreeg Harlekijn het moeilijk tegen de aanvallen van Lutkie en Smit maar de goed op zijn plaats staande keeper hield zijn doel schoon. Harlekijn wist uit haar uitvallen de score te verhogen tot 4-0. waarbij Herman van Veen het laatste doelpunt aantekende en wel een schitterende goal. Uit een penalty mocht Jan Romijn de eindstand brengen op 4-1 in het voordeel van Harlekijn. Zeer spannend was de ontmoeting tussen de elftallen van Elsevier Culemborg en de NOS. Het werd een hard maar fair duel met vele hoogtepunten en spannende momenten voor beide doelen, maar de rust brak aan met de 0-0 stand. In de tweede helft kroop Elsevier door het oog van de naald toen een afstandsschot van de NOS rakelings overging. Beide ploegen bleven vechten voor de winstpunten.
Elsevier wist het zelfs te presteren van vlakbij de doellijn over te schieten. Toch mochten zij het winnende doelpunt scoren en nam Elsevier hierdoor de Colibri-wisselbeker van Proost en Brand over. Dit team moest genoegen nemen met een achtste plaats. Direkt na afloop van deze wedstrijd reikte de heer L C. Jansen. direkteur van Elsevier Ned. B .V. (Amsterdam) de prijzen uit. Hij bracht dank aan de organisatoren, EHBO, . Vriendenschaar en Culemborg '67. Ook de scheidsrechters werden niet vergeten, t.w. de heren Gauma. Gub- bels,. Litouw,. Nauta,. Kolk. Lamers van de Steen en Klein-Smit. Zij kregen een kleine attentie aangeboden. Hierna werden de prijzen uitgereikt. De uitslag werd: l. Elsevier (Culemborg): 2. NOS: 3. Harlekijn: 4. Lutkie en Smit; 5. Personeels Planning: 6. Muiti Montage: 7. Brepols (BelgiŽ): 8. Proost en Brandt: 9. Albrecht: 10. Janse, waarin wethouder sportzaken Fred de Rek meespeelde.

De Fair Play-cup ging voor de tweede keer naar het elftal van de NOS. Deze fraaie trophee werd overhandigd aan programmaleider Bert Mayoor. Hierna speelde een Culemborgs elftal tegen Domstad, waarover elders op deze pagina meer. De dag werd 's avonds besloten met een gezellig samenzijn in de kantine van Vriendenschaar met de bekende Hilversumse band All Brothers and Two Band. Dit was zeker geen misgreep.
Het werd een fijne avond, die druk bezocht werd. De band kreeg na afloop een grote ovatie voor de fijne muziek. Op het moment van het ter perse gaan van dit blad was nog niet bekend wat de opbrengst is voor de Stichting Vrijstad.