AD
Xandra van Baarle

Van Veen blijft verrassen

april 1991

Enschede
Voor Herman van Veen weer met een heel nieuw programma hier te zien is - als het meezit over drie jaar -, speelt hij tussen diverse buitenlandse tournees door nog een reeks voorstellingen in ons land en Vlaanderen."We konden niet anders," legt Roger Hendriks uit, assistent (tijdens tournees) en secretaris (normaal) van Van Veen. "In het voorjaar van 1990 heeft hij zeven weken in een uitverkocht Carré gestaan. Maar er hadden nog veel meer mensen naar binnen gewild. Daarom deze reeks. In april, september en oktober trekken we door Nederland. Tussendoor gaan we naar België en Parijs. Van half november af tot en met 2 december treedt hij op in Londen. Daarna werken we aan een hele nieuwe voorstelling en daarmee gaan we eerst naar Oostenrijk, Zwitserland en Liechtenstein.

In Liechtenstein is hij erg populair. Trouwens, dat is hij in alle Duits-spekende landen."
"Maar Nederland blijft voor hem een uitdaging'" aldus Hendriks. "Hier komt hij zichzelf tegen. Hij speelt in zijn eigen taal en woordspelingen worden weer heel belangrijk. Dat hoorde je hem vanavond ook zeggen tegen het publiek. In het buitenland heeft hij met één gebaar de zaal plat. In Nederland moet hij daar meer voor doen. Daarom heeft hij ook het liefst een "moeilijk" publiek. Dan moet hij er lekker tegenaan."
Toch trekt dat subtiele - het werken zónder woordspelingen - Van Veen ook enorm aan.

"Zo'n krant bijvoorbeeld die hij op die speciale manier verscheurt en die snippertjes waar hij mee speelt, dat is toch fantastisch", zegt Hendriks. "Het team dat met hem meereist blijft hij nog voortdurend verrassen. . Het is elke avond weer net even anders. Vanavond gaven trouwens die hele kleine snippertjes die hij steeds in de lucht gooit, een heel bijzonder effect. We hadden ze dan ook heel klein geknipt. Ja, dat doen we met elkaar."

Ook het klapconcert blijft voor de medewerkers van Van Veen altijd weer spannend. Zou de zaal meedoen? Hendriks:" Je weet nooit echt van tevoren of dit nummer lukt. Laatst ging het in Tilburg de mist in. En zo moet je ook altijd weer afwachten hoe die man of vrouw op de eerste rij reageert als Herman geblinddoekt de zaal instapt. Hij haalt dan zijn handen door het haar van iemand en klopt dan even op zijn eigen kale kop. Maar laatst trof hij iemand die ook niet zoveel haar had. Dan wordt het hele nummer anders. Maar niemand maakt ooit problemen. Slechts één kreeg hij moeilijkheden met een vrouw uit het publiek. Hij had in haar handtasje gebeten. Dat doet hij niet meer."

Alfred J.Kwak (tekenfilms, stripboeken, cd's, kleding, speelgoed en noem maar op), Unicef, Stichting Colombine, Foster Parents Plan en optredens, heeft Herman van Veen nog wel tijd om naar "Goede Tijden, Slechte Tijden" te kijken?

"Tja", weet Hendriks, "niet echt elke avond natuurlijk. Maar zijn vrouw en dochter spelen mee, dus hij kijkt echt wel eens."


Xandra van Baarleterug naar de index