de Telegraaf

Hermans Kleinbegin-project

5 apr 2000

Herman van Veen had eigenlijk een dubbel feest te vieren. Afgelopen weekend werd hij allereerst grootvader. Zijn dochter Babettebeviel op 1 april van een zoontje dat de naam Sebastiaan mee kreeg. "7 pond geluk", zo stelde de zanger glunderend in zijn schitterende landhuis in Soest.


Daar gaf hij de feestelijke 'aftrap' van een nieuwproject dat uitgaat van zijn eigen in 1997 opgerichte Herman van Veen Foundation. Middels die Stichting wil de zanger elk jaar een wijnmakers- en een kunststudent uit een ontwikkelingsland sponsoren om verdere studie mogelijk te maken.

Om n Afrikaan gedurende een periode van ongeveer drie jaar zijn of haar opleiding te laten volgen, is een bedrag van zo'n 24.000,- nodig. Speciaal voor de Stichting ontwikkelde wijnhandel Great Grapes van Marita de Beer de 'Kleinbegin' wijn, waarvan per fles 1 gulden naar dit Zuid-Afrikaanse onderwijsproject zal gaan. "Voorlopig zijn er 24.000 flessen beschikbaar", vertelde Marita de Beer.

Toekomst

"12.000 rode wijnen en 12.000 witte. Als die allemaal verkocht worden is het dus mogelijk een student te helpen. Wanneer het een groot succes wordt, zullen we het aantal flessen verder uitbreiden. Het is belangrijk dat deze mensen geholpen worden. Zij hebben nog een hele toekomst voor zich", aldus Marita. "De mensen moeten dus flink doordrinken'', sprak de zanger gekscherend. Hij kreeg ook nog 1000 gulden van Stichting De Nationale Toekomstprijs, die zich ten doel stelt duurzame initiatieven voor de samenleving onder de aandacht te brengen. Het is de bedoeling dat Van Veen dit bedrag in een half jaar tijd vermeerdert.

Met 'zijn' duizendje kocht hij het originele werk van een Zuid-Afrikaanse kunstenaar, dat hij zal verloten. De opbrengst daarvan komt ook weer ten goede aan het onderwijsproject. Het werk is tevens het etiket van de Klein- beginwijn geworden.
De Zuid-Afrikaanse ambassadeur Carl Niehaus kwam als eregast naar Soest, waar ten huize van de zanger de wijnen geproefd werden, in combinatie met heerlijke gerechten.

"Mooi h", sprak Herman terwijl hij zijn landgoed nog eens overzag. "Allemaal bij elkaar gezongen.''- ,