HOOGEVEENSCHE COURANT

Van Veens 'Nachtvlinder' eerste fiscaal gesteunde film

5 feb 1999

DEN HAAG/HILVERSUM

'Nachtvlinder' van Herman van Veen en Ron van Eeden is de eerste film waarvan de investeerder kan profiteren van de nieuwe fiscale afschrijvingsmogelijkheden ter ondersteuning van de filmindustrie.


De zogenoemde voortbrengingskosten van een bioscoopfilm kunnen voortaan willekeurig - bijvoorbeeld al in het eerste jaar - ten laste van het ondememingsresultaat worden gebracht. Niet iedere investeerder kan klakkeloos een beroep op deze mogelijkheid doen: er moet eerst een zogenoemde filmverklaring van het ministerie van Economische Zaken afgegaan worden. Het moet om een bioscoopfilm gaan, waarvoor een behoorlijk professioneel plan kan worden overlegd. Dit wordt dan getoetst door een agentschap van Economische Zaken, Sen- ter. Minister Jorritsma gaf dinsdag de eerste verklaring voor 'Nachtvlinder' af.

Eigenlijk is een fiscale maatregel een zaak van het ministerie van FinanciŽn, maar de uitvoering van deze mogelijkheid voor de film is in handen van Jorritsma's departement. Dit heeft vorig jaar eenmalig een bedrag van 15 miljoen gulden ter beschikking gesteld als impuls voor de Nederlandse filmindustrie. Daarvan is inmiddels ook FINE B.V. opgericht die als intermediair zal gaan optreden tussen producenten en private investeerders. FINE B.V. gaat zelf ook risicodragend in filmproducties investeren.

Anderhalf jaar geleden sloeg de Nederlandse filmindustrie alarm over het voortdurende geldgebrek. De branche dreigde ten onder te gaan aan een tekort aan financiŽle successen en de daardoor steeds verder dalende productiemogelijkheden. De toenmalige minister Wijers van Economische Zaken pleitte voor een marktgerichtere productie en financiering vanuit de markt. Met genoemde 15 miljoen wilde hij een eerste impuls geven.