NWE APELDOORNSE COURANT

Herman van Veen terug van weggeweest

5 februari 1987


APELDOORN — Vanaf de zomer reist Herman van Veen door het land met een programma dat werd geboren tijdens zijn voorstellingen in Parijs. En daarmee staat hij voor het eerst sinds lange tijd weer op de Nederlandse planken, want sinds zijn laatste tournee hier (1983) was Van Veen voornamelijk op reis in duitstalig Europa, Frankrijk en de Verenigde Staten.


Op dinsdag 10 en woensdag 11 februari is Van Veen met de nieuwe voorstelling te zien in Orpheus. Herman van Veen is na terugkeer van een Duitse tournee en van een reeks optredens in het Parijse Thêatre de la Ville in ons land opnieuw van start gegaan met een show.
Tussentijds reisde hij nog wel enkele keren af richting Oostenrijk om daar aan een tv-serie te werken voor de Oostenrijkse tv. Maar hij zal opnieuw uitgebreider in ons land te horen zijn dan in de afgelopen jaren. In augustus 1985 onderbrak hij zijn tournees om op uitnodiging van de stad Hamburg en begeleid door een symfonie-orkest onder leiding van Erik van der Wurff in het Schauspielhuis de muziekfabel 'Alfred Jodocus Quak' te spelen.

Ook is hij ook met een nieuwe plaat in de handel verschenen. Deze elpee heet „Anne", waarvan eerder een single uit kwam. De liedjes op die elpee heeft hij niet in een studio op laten nemen. Hij trok daarvoor naar de Agnietenhof in Tiel, waar sinds eeuwen in de gewelven een resonerende akoustiek heerst.

In Orpheus zal Van Veen weer worden bijgestaan door Van der Wurff (piano, 'synthesizers), tezamen met Nard Reijnders (saxofoon, klarinet), Chris Lookers (gitaar) en Cees van der Laarse (bas). Naast veel eigen tekstmateriaal gebruikt hij werk van onder meer Walther von der Vogelweide, Roger McGough, Willem Wilmink en Judith Herzberg.

Als componisten staan, behalve Van Veen en Van der Wurff, op het programma Roger Waters, Hans Jurgen Buchner en Schubert Franz. Herman van Veen ziet zijn taak als volgt: „Dirigeer de zaal als een symfonie-orkest. Geloof dat ik een opera ben. Helaas zingen we zelf niet meer op de steiger. Dat heeft Hilversum 3 van ons overgenomen.