ARNHEMSE COURANT

Kerstvoorstelling Herman van Veen in Arnhemse Walburgiskerk

Jozef en Maria als asielzoekers

4 dec 1999

Van onze kunstredactie
ARNHEM - Herman van Veen maakt de komende weken een korte tournee door het land met een speciaal kerstprogramma. Medewerking verlenen zijn vaste begeleiders Erik van der Wurff, Nard Reijnders, Edith Leerkes, Thomas Dirks en Jann.


De Amerikaanse zangeres Lori Spee en vier leden van het Harlekijn Danstheater zijn de speciale gasten in dit programma, dat vrijdag 10 en zaterdag 11 te zien is in de Walburgiskerk in Arnhem, steeds vanaf 20.30 uur. Van Veen benadert het traditionele kerstverhaal vanuit de gedachte dat Jozef en Maria asiel zoekers waren.

"Bijbelse verhalen zijn van dezelfde aard als sprookjes", aldus de veelzijdige artiest. "Voor wie zich verdiept in wat een sprookje heeft mede te delen wordt het een stil, diep water dat eerst ons eigen beeld schijnt te weerspiegelen. Maar daarachter ontwaren we spoedig de innerlijke beroering van onze ziel."
De cabaretier maakte in 1965 zijn debuut met het programma 'Harlekijn', samen met Erik van der Wurff en Laurens van Rooyen. Sindsdien reist hij de wereld rond en speelt hij zijn voorstellingen in vier talen. Behalve de muziek en de teksten voor zijn liedjes schrijft hij ook film- en balletmuziek, proza, gedichten en scenario's. Daarnaast regisseert en acteert hij in speelfilms en televisieseries.

Onderscheiding

Tot op heden zijn er maar liefst 116 cd's van zijn hand verschenen in diverse talen. In 1976 kreeg Van Veen uit handen van Wim Kan de Louis Davidsring. In 1993 ontving hij een koninklijke onderscheiding. Ook in het buitenland is Herman van Veen menig keer onderscheiden voor zijn artistieke prestaties. Zo heeft hij een Goldene Kamera voor 'Alfred Judocus Kwak', een Silberne Bar van het filmfestival in Berlijn en diverse prijzen van het International TV- and Filmfestival van New York in de kast staan.