EINDHOVENS DGBLD
PIET SNIJDERS

Van Rooyen's Verdwenen Minnares

4 dec 2003

In het Bergeijkse theater De Kattendans is zondag 'De verdwenen minnares' te zien en te horen, een nieuw muziek- theaterprogramma van Laurens van Rooyen (piano), Sanne Dioa (cello) en Sonja Volten (zang).


Laurens van Rooyen vormde lang geleden, in zijn conservatoriumtijd, samen met Herman van Veen en Erik van de Wurff de kern Van de succesvolle theatergroep Harlekijn. Eveneens lang geleden verliet Van Rooyen dat gezelschap om zich aan een solocarrière te wagen en ook die legde, hem geen windeieren. Dankzij zijn succes als pianist/componist kon Laurens van Rooyen aan de Vecht het prachtige stukje grond kopen, waar hij als Utrechts jongetje al van gedroomd had. Hij bouwde er zijn eigen kasteeltje - het Deense Huis - en daar liet hij zich door de schoonheid van het riviertje inspireren tot de mooiste muziek, waarvoor hij tenslotte de Gouden Harp ontving.

Van Rooyen maakte zo'n vijfenveertig cd's, waarvan vele met eigen werk zoals 'Just a Simple Lovesong' en 'Imaginary Landscapes' en - recenter - 'Dichter bij Water' en 'De Geest van Laat Maar Waaien' met tekst van Robert Long. Hij schreef ook de scores bij de films Rembrandt, Eline Vere en Een vrouw als Eva en voor een internationale natuurfilm de Serengeti-Symfonie.
Op zijn meest recente CD - The Piano - laat hij bekende maar ook nieuwe nummers horen, zoals 'De Ode aan De Verdwenen Minnares'. Die laatste leverde ook de titel van het nieuwe programma waarmee Van Rooyen nu in het theater staat. Het programma gaat over liefde, afscheid en weerzien, en Van Rooyen betoogt daarin dat het huidige tijdsgewricht nog zo schokkend mag zijn, maar dat het klassieke thema van de liefde altijd terugkeert. 'De Verdwenen Minnares' is een lichtvoetige show, waarin de piano, de cello, de stem en poëzie afwisselend aan bod komen.

Van Rooyen is ook nog bezig met de nieuwe dance-opera Orfeo. Op 20 december vindt de sneak preview daarvan plaats tijdens het door ID&T te organiseren Dancefestijn Innercity. In dit project werkt Van Rooyen samen met Rank I, een duo jonge dance-componisten.PIET SNIJDERS