Rijn en Gouwe
Janny Eskes

Sarah de Wit in film Herman van Veen

4 nov 1998

Het filmleven is prachtig, maar ook keihard. Tranen met tuiten heeft Sarah de Wit (15) uit Alphen gehuild toen de schaar in haar lange haar moest voor haar rol van Alma in de film Nachtvlinder van Herman van Veen. Herman moest haar troosten met een brief: 'Lieve Alma, sorry Sarah, Hoorde van je korte haren, ben in gedachten naar je toe gegaan. Heb je verdrietig in bed zien liggen, maar raad eens wat: met korte haren ben je minstens zo mooi als met lange! Een knuffel van Oom Herman.' En verder liep Sarah een week kreupel toen ze zonder zadel op een paard had moeten galopperen.


Sarah heeft net de laatste draaidag achter de rug voor de familiefilm, die eind maart in première moet gaan. Nachtvlinder gaat over twee zusjes, Sarah en Alma, die op zoek zijn naar hun vader en zo allerlei avonturen beleven. De rol van Sarah wordt gespeeld door Herman van Veens dochter Babette. De rring is dus groot. De vader van de meisjes in de film (Jules Croiset) is een alchemist, die iets voor de albinokoning (Fred Delfgaauw) moet vinden, opdat deze weer daglicht kan verdragen.
Sarah de Wit is het haar eerste speelfilm maar nieuw is acteren voor de Zuphense niet. Al op haar achtste speelde ze de rol van Cosette in de musical Les Misérables in Carré. Daarna trad ze in verschillende video- clip op," van Herman van Veen.Hoe ze daar kwam? Gewoon via een auditie.
Omdat ze het zo leuk vindt, heeft Sarah twee jaar bij de Jeugdtheaterschool Zuid-Holland in Gouda gezeten. Het zat er bij haar altijd al in: dansjes doen, toneelspelen op school Ik vind het ook leuk om met veel mensen om te gaan en om eens een andere rol te spelen dan die van mezelf. Ik de film ben ik een jongensachtig meisje, het kleine zusje van 'Sarah', met de vieze handen. Zelf ben ik meer een meisjestype." Ze volgt dan ook de opleiding uiterlijke verzorging aan het Alphense Scala College en wil doorgaan voor kapster. Eigenlijk wil Sarah de Wit natuurlijk gewoon actrice worden. "Maar de toneelschool biedt geen zekerheid op een baan." hHt lijkt haar leuk beroemd te zijn. "Behalve al die roddels in de bladen. Maar daar moet je je gewoon niks van aantrekken, je moet er boven staan. Als de mensen in je omgeving je maar steunen."

BEROEMDHEDEN

Aan de film doen veel beroemdheden mee. Bijvoorbeeld Arthur Kristel (zoon van Sylvia), Ramses Shaffy en Karin Bloemen. Met Arthur (prins Ruben) heeft ze veel plezier, hij heeft een droge humor, Bloemen is 'onwijs gezellig' en Ramses (strandjutter in de film) is ook heel bijzonder om mee te maken. "Hij zit nog helemaal in zijn rol als de opnamen al voorbij zijn."

Is dit allemaal wel Ie combineren met school?
Sarah: "Nee! Het kan wel, maar mijn hoofd staat toch al nooit naar school." De reacties daar zijn trouwens positief. "Mijn vriendinnen willen met me oefenen en ik heb ook wel eens iemand meegenomen naar de set." Haar Franse (vakantie)vriendje Aurélien (uit Thiers) heeft ineens een filmster als vriendin.
Hij is pas voor haar in All you need is love geweest. "Toen mijn haar er net af was. Maar ze hadden hem goed geïnstrueerd, hij zei dat dit ook goed stond en dat het om de binnenkant gaat."Janny Eskes