DAGBLAD RIVIERENLAND

Gorcumer vervaardigt stripversie Nachtvlinder

4 sep 1999

De Gorcumse cartoonist Raimond van Soest gaat de film Nachtvlinder omzetten in een stripboek. Herman van Veen, maker van de film, verzorgt de teksten. Van Soest hoopt dat dit boek zijn doorbraak als striptekenaar wordt. "Het begin te gebeuren, lacht de 29-jarige Gorcumer. De strip komt volgend jaar uit.


Mocht zijn versie van De Nachtvlinder een succes worden dan kan hij er een serie van maken. Net als Van Veen, die zint al op deel 2 en 3. van zijn film. De Nachtvlinder beleeft momenteel zijn voorpremière'

Samen met de cast - onder wie zijn dochter Babette van Veen - bezoekt Herman van Veen een aantal bioscopen waar hij zijn film presenteert. Van Soest reist mee met de club om de film zo veel mogelijk te kunnen zien en sfeer op te snuiven.
"Het is net een familie. De Gorcumer grijpt de tournee tevens aan om Van Veen zoveel mogelijk te spreken en de eerste schetsen te laten zien. De komende maanden moet hij hard werken om zijn boek op tijd af te krijgen. Tijdens de Stripdagen op 9 en 10 oktober in Den Bosch is Van Soest aanwezig op de stand van het Stripschap.
Met Maarten Dijkstra werkt hij in Den Bosch aan De Nachtvlinder, en geeft tekst en uitleg over het project aan bezoekers. Dijkstra kleurt de tekeningen van Van Soest op de computer in. De filmversie van De Nachtvlinder is een bloedstollend sprookje met een aantal bizarre hoofdfiguren als koning Olaf van Haland, Wogram de albino en het mooie meisje Sarah Mogen dat haar vader zoekt. De eerste schetsen van Van Soests realistisch getekende strip ademen volgens hem precies de sfeer van de film uit. De Gorcumse theatermaker en acteur Fred Delfgaauw introduceerde Van Soest bij Herman van Veen.

Delfgaauw speelt in film de rol van de koning van Haland. Hij is erg onder de indruk van het tekentalent van Van Soest, en hielp de cartoonist vorig jaar toen hij zijn eerste tekenfilm maakte in het kader van Gorcum Cultuurstad. Raimond van Soest maakte onder meer korte strips Suikerbuik (voor de Gorcumse Courant), Vlerk en Astrid en produceert tekeningen en cartoons voor diverse bladen.