Drentsche Courant
Jos Jutte

Enthousiasme alom!

4 sept 1996

De afgelopen weken hebben weer vele duizenden mensen een bestelformulier ingeleverd bij De Lawei. Wat een enthousiasme! Herman van Veen was vr de zomer al uitverkocht. Maar ook vele andere voorstellingen en concerten wisten uw aandacht te trekken. Het is ons gelukt twee extra voorstellingen van de musical Evita in huis te halen (6 en 7 januari 1997). Maar die lopen ook alweer aardig snel vol... Veel bestellingen zijn al in de computer verwerkt. De kaartjes worden uitgedraaid, de rekeningen opgemaakt. En daarna kan het seizoen echt van start! Vandaag en morgen (4 en 5 sept) staat de eerste grote voorstelling van het nieuwe seizoen in De Lawei: de nieuwe theatershow van Herman van Veen.


Na een afwezigheid van bijna vijf jaar is Van Veen terug in de Nederlandse theaters. En hoe ! 'Schitterend' (De Morgen), 'Groots' (Trouw), 'Adembenemend' (De Stem), 'Geraffineerd' (NRC).
Hij komt met liedjes en grappen van toen en van nu. Hij smeedt oud en nieuw werk aaneen tot een frisse show. Prachtig. 'Alfred Jodocus Kwak; De Neus; Als ik kon toveren; Opzij; Hilversum 3; Zo Vrolijk. Herman van Veen wordt in deze show muzikaal ondersteund door Erik van der Wurff (op vleugel en contrabas) en Nard Reijnders (op saxofoon, klarinet en accordeon). Prachtig! Alle kaarten zijn in mei tijdens een grote actie i.s.m. De Harmonie al verkocht.

Over ruim een week (12, 13 en 14 sept) vindt in de grote zaal van De Lawei de premire plaats van de film De Gouden Swipe van Steven de Jong: een Friese film naar de gelijknamige roman van Abe Brouwer. Voor de eerste avond zijn nog kaarten te koop in De Lawei, de twee andere voorstellingen zijn uitverkocht.Het verhaal speelt in 1924. Boer Douwe heeft maar n doel: de Gouden Swipe winnen. Ten koste van alles, z gek is hij van paardenraces. Bezeten.

Werkelijk alles moet wijken voor dat ene doel. Op de dag dat hij de Gouden Swipe wint, vraagt de bank de hypotheek op zijn boerderij op. Natuurlijk kan Douwe met betalen. Buurman Wilco leent hem het geld. Zonder dat Douwe daarvan weet betaalt Douwes vrouw de rente, niet alleen met haar lichaam. Douwes zoon Ate ontdekt deze situatie en beschuldigt Wilco. De onwetende Douwe kiest partij voor Wilco en tegen zijn zoon Ate, wordt driftig en ranselt Ate af met de Gouden Swipe, die daarbij in tween breekt.

De wegen van Douwe en zijn zoon scheiden zich onherroepelijk. Na veel omwegen ontmoeten de twee elkaar jaren latgr op de racebaan in een strijd om de Gouden Swipe: een strijd op leven en dood.Jos Jutte