Nieuwsblad vh Noorden
Jacques J. d'Ancona

Huwelijk van Joop en Janine perfect geregisseerde show

4 sept 1988

BAARN - Joop van den Ende getrouwd. Onelegant verzuimt men er vaak bij te zeggen wie de stralende, klassiek gekostumeerde bruid is: Janine Klijberg. Zij begon klein in zijn amusementsbedrijf als regie-assistente en stapte vervolgens over naar de produktieleiding van zijn grote televisie- en theatershows. Janine stamt uit de theaterschool, werkte een jaar bij Herman van Veen en werd later regie-assistente bij Sesamstraat. Toen het duidelijk was dat ze zouden trouwen, viel het te verwachten dat de huwelijksceremonie zou uitlopen in een perfecte Joop van den Ende Show.


Dat sprookjesbeeld (voor Van den Ende is het zijn tweede huwelijk) werd gisteren werkelijkheid. Stromen auto's, escortes van motormuizen, verstopte rijkswegen, tientallen hostesses en gastheren met portofoons, af en aan rijdende busjes voor het vervoer van en naar de parkeerplaatsen en de bermen, René Sleeswijk en Guus Verstraete als regisseurs... Dat moet Joop zelf hebben bedacht, compleet met alle effecten van sentiment, pracht en praal.

Kasteel De Hooge Vuursche in Baam kreeg zeker 800 gasten te verwerken. De meesten stonden gemiddeld 40 minuten geduldig in het trappenhuis op het zware tapijt in de file met als eindbestemming het gelukkige bruidspaar. Vraag niet wie er allemaal waren. Vraag liever wie er ontbraken. Jos Brink en Frank Sanders, bijvoorbeeld. Wedden Dat ze op vakantie zijn?

Tal van coryfeeën uit de wereld van televisie en theater waren present. De pas gelauwerde Henny Huisman natuurlijk - zijn dochtertjes fungeerden als bruidsmeisjes - Ron Brandsteder, Ivo Niehe, Tineke de Nooy, Berend Boudewijn, Liesbeth List, Pia Beck zonder Marga ("die houdt niet van dit soort dingen"), Conny Vink, Willeke van Ammelrooy en Marco Bakker, de acteurs Bram van der Vlugt, John Kraaykamp, Jan Teulings en Guus Hermus, opnameleiders, televisiedirecteuren, regisseurs, modeontwerpers, maar ook de sjouwers uit de studio's, camerajongens, belichters, telefonistes en producers.

De helpers konden de cadeaus nauwelijks aanslepen. Zo bood de cast van de nieuwe musical 'Barnum' een getekend portret aan van circuskoning Barnum, die zoveel lijkt op Van den Ende.
Tweeënhalf uur stonden Joop en Janine lachend handen te schudden, alvorens het diner met 160 gasten kon beginnen. Het exquise bruiloftsmaal werd opgeluisterd met speeches en gelegenheidsoptredens. Zo kwamen André van Duin en Frans van Dusschoten langs als 'Felicitatiedienst.' Dat was lachen.

Men had zich 's ochtends in het gemeentehuis van Baarn besmuikt bescheurd om André van Duin in zijn rol van getuige. Burgemeester Lecoultre had enige moeite met zijn eigenlijke achternaam (Kivon) en Van Duin liet de kans niet lopen er een actje uit te slaan. Een andere getuige, de bejaarde actrice Mary Dresselhuys, vatte haar taak met gratie serieus op. De plechtige kerkelijke inzegening in de St. Vituskerk te Blaricum werd onder andere opgeluisterd door Caroline Kaart. Artiesten waren overal.Jacques J. d'Ancona