NCRV-Gids
Bea Lastrop

HERMAN VAN VEEN TERUG NAAR ZIJN LINKER GROTE TEEN

4 juni 1994

in Nederland, Frankrijk, Belgi, Duitsland en Oostenrijk zijn de zalen uitverkocht wanneer hij optreedt. De voorstellingen duren soms tot diep in de nacht omdat het publiek hem niet wil laten gaan. Iedereen kent zijn naam, velen houden van hem, anderen juist helemaal niet. Een middenweg lijkt niet te bewandelen. Herman van Veen (49) neemt een unieke plaats in in de Europese theater-, platen-, televisie-, en filmwereld. Voor iemand die van zichzelf zegt: "Ik ben een avonturier in mijn vak", heeft dat consequenties.


Na eerdere Amerikaanse avonturen in 1982, 1984 en 1990, maakte Herman van Veen op 18, 20 en 21 mei zijn Canadese debuut in Toronto, waarna hij op 24 en 25 mei in Boston en op 27 en 28 mei in New York optrad. "Daar gaat Herman als het ware terug naar zijn linker grote teen", zegt zijn rechterhand Roger Hendriks. "In Nederland en Duitsland wt hij hoe het publiek op hem reageert. In Amerika is hij niet zo bekend en mensen reageren daar heel direct Dat betekent nieuwe gezichtspunten, ook voor Herman. Nieuwe inspiratie waarvan ook het Europese publiek zal profiteren."

De NCRV-televisie vergezelde Herman van Veen in New York van zijn aankomst tot zijn vertrek. Dat resulteerde in een programma met hoogtepunten uit zijn optredens, gesprekken, en beelden van zijn New Yorkse verblijf buiten het theaterr.Bea Lastrob