Zaterdagnieuws West Mijnstreek
Ben Salden

Lori Spee: come-back met liedjes

Herman van Veen:
'Kind, maak van mijn liedjes jouw liedjes'

4 mei 1997

GELEEN - Deze week verschijnt na drie jaar een nieuwe langspeler van Lori Spee. Ditmaal schreef de Geleense de muziek niet zelf, maar zette een aantal nummers van Herman van Veen op de plaat. Lori vertaalde de liedjes zelf in het Engels op één nummer na: dat is een eigen compositie en wordt de tune van Hermans nieuwe film: 'Nachtvlinder'.


Vijf jaar geleden legden Herman van Veen en Lori Spee de eerste contacten. De van oorsprong Amerikaanse zangeres vertaalde een deel van Hermans repertoire in het Engels voor twee Amerikaanse shows.
"Zo kwamen we samen op het idee dat ik zelf ook een aantal liedjes van hem op te nemen. Herman maakte zelf een voorselectie uit de ontzettend grote hoeveelheid repertoire. We gingen niet voor de hits, maar voor de muziek die bij mij past. 'Kind, maak van mijn liedjes jouw liedjes', zei Van Veen nog!"
Lori heeft, zegt ze, geprobeerd het poëtische van Hermans teksten ook in het Engels te laten doorklinken en ze in hun waarde te laten. "Maar doordat ik ze heb vertaald zijn het voor mij geen liedjes meer van iemand anders. Ik heb een binding met die liedjes. En in mijn moedertaal staan die teksten natuurlijk dichter bij mij. Het was echt een feest om te doen."

Pauze

De driejarige cd-pauze heeft een oorzaak: "Ik schrijf met hart en ziel. Maar alles moet bij mij kwaliteit hebben. En dan schrijf je geen tien liedjes op een dag. Ik maak nu wel weer liedjes voor een eventuele volgende cd. Het proces is begonnen. "

Van oktober tot en met december gaat Lori op theatertournee met een vier man sterke band. Tijdens die optredens komt ook ouder repertoire aan bod. "Butterfly", het laatste nummer op de cd, is een dank-je-wel van Lori aan Herman. "Anderhalf jaar geleden vertelde Herman mij over zijn nieuwe film 'Nachtvlinder'. Dit lied wordt de tune van de film. Het is een cadeautje van mij aan Herman."

Lori Spee vindt Geleen een goede stad om als artiest te wonen. "Ik heb hier altijd gewoon op straat kunnen lopen. Mensen zijn dat gewend. In een andere stad is dat anders. Daar kijken ze al om als je langsloopt.Bert Salden