Algemeen Dagblad

Gouden plaat naar Unicef

4 mei 1971

Van onze kunstredactie

LAREN — „Kijk, als je de wereld wilt verbeteren. moet je bij het kind beginnen. Dat is de reden, waarom ik vele inkomsten uit mijn voorstellingen en ook mijn Gouden Plaat aan de "25-jarige Unicef (Wereld Kinderfonds) heb geschonken." De schenker: cabaretier Herman van Veen (36, vader van twee kinderen), die met zijn tweede langspeelplaat binnen anderhalf jaar 25.000 exemplaren op zijn naam bracht. Num mers als Suzanne, Cirkels, Liefde van later en Adieu Café, sloegen aan bij zijn generatiege noten die het leven ook maar la-la vinden.


Singermuseum


In het stemmige Larense Singermuseum dromden vele fans, bekenden uit de kleinkunst- en platenwereld samen om de uitreiking luister bij te zetten. De gebeurtenis, voor Herman van Veen die ook in zijn liedjes blijft denken aan een andermans lege maag, bekeken we:
ontvangst Gouden Plaat, passend overhandigd door Golden Earring Berry Haye; symbolisChe schenking van een groot bedrag — inclusief de Gouden Plaat — aan het Unicef; het lanceren van een vijfde Langspeelplaat; het openen van een schilderijenexpositie van Gérard Grassère die door Van Veens liedjes was geïnspireerd; het zetten van handtekeningen op de platenhoes; het schudden van handen en het praten voor de t.v.-camera van de NCRV, die een Unicef-film door hem laat introduceren en larderen met commentaren.


Ongeschokt


Van Veen blijft ondanks de felheid van gebeurtenissen rondom hem ongeschokt. De vooravond van zijn serie van zeventien voorstellingen in Carré van 5 mei af, doet hem echter wel wat.
„Fantastisch. zo'n kans. Maar ik ben niet meer opgewonden dan toen ik de Rotterdamse Doelen te lijf moest".
„Hoe mijn nieuwe langspeelplaat is? Voor het eerst met allemaal eigen tekst! Er is weer die hoofdstroom van: je schrijft op vandaag en in dat vandaag is het bestaan niet zo uitbundig".


Naar Danny Kaye


„Een hoogtepunt vanmiddag? Dat telegram van mijn vakvader Wim Kan: proficiat met het goud en wij (Corry Vonk en ik) wensen je een briljant succes met de nieuwe LP en ook in het oude Carré".

„Komende hoogtepunten? Een ontmoeting in Amerika met Danny Kaye, die daar ambassa- deur is van de Unicef." De pas benoemde ambassadeur voor Nederland: Herman van Veen.