Graafschapbode
T.v.V.

Herman van Veen boeit Amphion

4 januari 1979
- DOETINCHEM — „Ik...ben Herman van Veen, ik ben geboren 14 maart 1945, ik ben l meter 82 lang, ik weeg 72 kilo, ik heb lichtblond doorschijnend vlassig haar, helblauwe ogen, een ietwat domme neus en een vreselijk sensuele mond". Zo stelde Herman van Veen zich jaren geleden in zijn show voor aan het Nederlandse publiek.


Herman van Veen, die gisteravond in de Doetinchemse schouwburg Amphion optrad, is in de loop der jaren eigenlijk niet veel veranderd. Het meest opvallend in zijn show is dan ook wel dat de achtergrond- (en soms ook voorgrond) muziek sterk geperfectioneerd is. Deze is nu niet alleen meer bedoeld als ondersteuning van de prachtige, conservatorisch geschoolde stem van Herman van Veen, maar gaat een eigen leven leiden.

Vooral Harry Sacksioni, sinds jaar en dag in het gezelschap van de Utrechtse zanger-cabaretier, krijgt in de show gelegenheid zijn prachtige spel op zes- en twaalfsnarige gitaar te laten horen. En hij draait er ook zijn hand niet voor om om bij pianist-organist Erik van de Wurff achter de piano te kruipen om samen met hem een stukje quatre-mains te spelen.

Herman van Veen zingt wel meer bezonken teksten dan enkele jaren geleden. Er is vrijwel geen enkele tekst meer die geen boodschap of vingerwijzing bevat. Zijn boodschap brengt Van Veen trouwens heel subtiel over. Dat stelt wel grote eisen aan het publiek want als je niet oplet ontgaat je de essentie van het geheel.

Het meest intrigerende in Herman van Veen's optreden was overigens de manier waarop hij de afstand tot het publiek wist te overbruggen. Het is alsof hij tussen de mensen staat. Wat Van Veen doet is daarom eigenlijk niet zo gebonden aan een schouwburg. Je krijgt de indruk dat hij zijn show zonder moeite op straat zou kunnen spelen, en dat er dan weinig van de essentie verloren zal gaan.


Herman van Veen verviel gisteravond niet in de fout om „gouwe-ouwe" te gaan zingen, ook niet als toegift. Wat hij bracht was nieuw en de moeite waard. Het publiek waardeerde dat en dwong Herman Van Veen tot driemaal toe om een toegift te geven. Vanavond speelt Van Veen met zijn gezelschap weer in Amphion, aanvang half acht.T.v.V.