parool.nl
Han Lips

De Hermanverering leek zelfs Paul Witteman naar het hoofd te stijgen

4 jan 2016

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Herman van Veen in Podium Witteman.


'Mag ik u een muziekbeest noemen?' wilde Paul Witteman weten van Herman van Veen, die zowel gast als gastsamensteller was van de seizoensopener van Podium Witteman.

Dat mocht. En zo begon een uur vol schouderklopjes, veren en andere opstekers, met tussendoor muziek. Mooie muziek, dat zeker - in huize Lips werd het volume van de tv even wat opgeschroefd voor Reinbert de Leeuws uitvoering van Satie - maar met al die liedjes van Herman, over Herman, uitgevoerd door Herman of met een link naar Herman, leek de Hermanverering zelfs Witteman soms even naar het hoofd te stijgen.

'Zijn er ook artiesten van wie je geen nummers zingt?' wilde de presentator weten, nadat de basisschoolperiode en eerste vioollessen besproken, en mentoren en inspiratiebronnen bedankt waren. 'De meesten. Ik ben vooral een bewonderaar,' typeerde de kleinkunstenaar zichzelf met een bescheidenheid die in andere antwoorden soms wat ver te zoeken leek. 'Je hebt een talent voor bewonderen,' hielp Witteman zijn gast een handje. Ja, zo was het.

Dat Van Veen talent heeft kan niemand ontkennen en zijn stem klinkt op zeventigjarige leeftijd nog prima. Toch voelde het een beetje gek, zo'n eerbetoon zonder aanwijsbare aanleiding, samengesteld door de eregast zelf.
Alsof je je eigen verrasingsfeestje organiseert.Han Lips