Story

Mevrouw Stemband tot de adelstand verheven

'Ik ben een ander mens`

3 aug 1990

Mevrouw Stemband uit de Grote Meneer Kaktus Show werd onlangs tot de adelstand vereven. Niemand minder dan Herman van Veen. Zelf baron in het Land van Ooit, koos haar als barones aan zijn zijde. Een hele eer voor Annemieke Hoogendijk.


Met drie tikken van het zwaard Zwaard werd Annemieke H¥¥ogendijk, Mevrouw Stemband uit de Grote Meneer Kaktus Show, onlangs tot barones verheven. Barones Stemband van het Land van Ooit; dat sprookjesland in het Brabantse Drunen, waar kinderen de baas zijn. Herman van Veen verrichtte de adelslag. Zelf baron van dit kleine rijk, koos hij Annemieke Hoogendijk aan zijn zijde. "En niet alleen vanwege haar stembanden," grapte hij, 'maar vooral omdat het geen kattepis is om kinderen te vermaken en zij kan dat als de beste!"

Het Land van Ooit is een land vol kastelen en kleine theaters, waarin Alfred Jodocus Kwak regelmatig voorstellingen geeft. De inwoners, de Ooiters, hebben hun eigen wetten, hun eigen groet, hun eigen geld en hun eigen volkslied. Ook ziet men regelmatig twee zwanen per koets het land doorkruisen. Het zijn de arme graaf Wildebras en gravin Rondalia. die ooit het slachtoffer werden van een betovering.

In het land kunnen kinderen bijvoorbeeld leren hoe ze ridder moeten worden, een paardenspel bijwonen, luisteren naar verhalen van de Luie Lakei en allerhande avonturen beleven.
Herman van Veen en Marianne Taminiau zijn de bedenkers van dit vorig jaar geopende fantasierijk. "Een illusie wordt hier werkelijk-heid," verklaarde Herman van Veen. "Iets maken voor kinderen is een heel ernstige zaak. Je moet ze iets meegeven. En dat doet Mevrouw Stemband immers ook. Vandaar dat zij hier zo op haar plaats is.' Elke baron en barones krijgt in het Land van Ooit een eien fraaie zetel, die ontworpen werd door Dick Fluitsma, familie van Hermans echtgenote Marloes Fluitsma.

'Het is geen stoel waar je lang op kunt zitten, want stilzitten is er sowieso voor een baron en een barones in dit land niet bij," aldus de ontwerper. Barones Stemband kwam er heel eerlijk voor uit dat ze nog nooit eerder in het Land van Ooit, met zijn prachtige park en zijn reuzenspeeltuin, was geweest. Maar ze is nu wel helemaal in de ban van het sprookjesland gekomen. Na de plechtigheid, toen het Ooitse volkslied was aangeheven en de spiksplinternieuwe barones van haar baron de inwijdingskus had gekregen, verklaarde ze dan ook: "Ik ben een heel ander mens geworden. Ik voel me als herboren. Een jong Ooit-telgje."

Na afloop konden de genodigden, onder wie ook voetballer René van de Kerkhof als één van de eregasten, op het kasteel aanzitten aan een diner dat vervaardigd was onder leiding van meesterkok Mathieu Basemans.


De nieuwe barones liet het zich goed smaken.