Amersfoortse Courant
Marjan van Grimbergen

Met Van Rooyen de boot in

3 aug 2004

De Vecht, dat is het mooiste water van Nederland, vindt schipper Cor Bakker van de White Cloud. Dit luxe partyschip van Verkerk Charters ligt voor Goudestein, het gemeentehuis van Maarssen, ooit woonhuis zoals zoveel landhuizen langs de Vecht en in de Gouden Eeuw gebouwd door rijke kooplieden.


De boot vaart vandaag richting Breukelen met aan boord een twintigtal passagiers, voornamelijk gepensioneerden, die een arrangement hebben geboekt, inclusief lunch en een concert van pianist Laurens van Rooyen. Het echtpaar Leeman is er helemaal voor uit Zevenaar gekomen. Cees Jaskulak - 'mijn ouders komen uit Polen' - viert met dit uitje zijn verjaardag., .Vanochtend wist ik nog niet waar we naartoe gingen."

Vanaf het water zijn de talrijke landhuizen, waaronder kasteel Nijenrode, veel beter te zien dan vanaf de weg. Overal langs de oevers bloeien de hortensia's uitbundig. De passagiers genieten van de fraaie aanblik en schatten de prijzen van de optrekje. Ooit was een huis aan de Vecht bij BN'ers in trek. Johnny Kraaykamp woonde er, evenals Marco Bakker en André van Duin. De laatste woont tegenwoordig in Amsterdam, weet een van de passagiers. Martine Bijl woont er nog wel, op nummer 31, wijst schipper Cor. De boot meert aan bij 'een landhuis van een bekende Nederlander die niet bij naam mag worden genoemd'.

In het bijbehorende sfeervolle koetshuis geeft Laurens van Rooyen een concert op een fraaie Bösendorfvleugel. De pianist, geboren en getogen in Utrecht, begon zijn carrière als begeleider van cabaretier Herman van Veen. Tegenwoordig treedt hij solo op en componeert muziek. Twee dingen wilde hij in zijn leven: pianist worden en aan de Vecht wonen. Beide dromen kwamen uit. Laurens van Rooyen laat nummers horen van zijn nieuwste cd's The Piano en Dichter bij Water. Hij speelt met zoveel gevoel dat hij zijn toehoorders kippenvel bezorgt. 'Prachtig, schitterend,' klinkt het spontaan als de pianist de laatste noten laat klinken.
Voor belangstellenden: de boottocht met concert van Laurens van Rooyen wordt deze zomer nog een aantal malen herhaald.Marjan van Grimbergen