Parool
Han Lips

KANAALZWEMMEN

3 juli 1991

De Vara stuurt zijn bekende gezichten op een Rondje Europa. Die gezichten bedienen zelf de videocamera, wat de beelden danig laat schudden en scheef zakken.


Adelheid Roosen was weer fijn bezig, in een Oosteuropees hotel. Ze zei: "Ik ben zo gretig, zo hongerig naar totale acceptatie." Ze zei: Ik denk dat een val eindeloos kan zijn." Ze zei: "Alles bestaat." Ook Adelheid bestaat. Peter Jan Rens vond het strand van IJmuiden mooier dan dat van Barcelona en Jan Douwe Kroeske zat in een snelle boot op de wateren van Leningrad. Erg leuk, al die vakantiefilmpjes, als je tenminste tot de Vara-familie behoort.

Dan liever gezang uit de mond van Angela Groothuizen in dat achtdelige NOS-programma Rotonde, dat al uitblonk doordat de zangers echt zongen. Groothuizen zong Chrispijn, die altijd gezongen wordt door Herman 'Hoor mij eens intens vibreren' van Veen. 'Herman eruit halen' was voor Groothuizen nog een heel karwei geweest.

Zin van de avond in NOS-Laat: "Het zingen staat boven alle politieke gebeurtenissen." Uitgesproken door een zanger van een Joegoslavisch koor dat voor optredens in Nederland is. Romantisch zinnetje.HAN LIPS